Budou se dít divy. Mercury Prize získali Wolf Alice za vizi života

Mercury Prize získali Wolf Alice (zdroj: ČT24)

Zpěvačka Lily Allen, kapela Arctic Monkeys nebo Noel Gallagher z Oasis mohli natočit nejlepší britské nebo irské album roku. Jejich nahrávky se totiž objevily mezi jedenácti nominacemi na cenu Mercury Prize. Prestižní hudební ocenění ale nakonec získala anglická alternativní rocková skupina Wolf Alice za desku Visions of a Life.

Když se Wolf Alice před čtyřmi lety objevili na britské scéně, už toho roku byli nejčastějším tématem místních bloggerů. Oceněné album je jejich druhou studiovou nahrávkou, letos v lednu ji přijeli představit také do pražského klubu Roxy.

Vrcholem kariéry britské čtveřice byla dosud nominace na Grammy za nejlepší rockový počin, vysloužili si ji singlem Moaning Lisa Smile. Debutové album My Love Is Cool vydali před třemi lety. Už od začátku se v jejich hudbě střetávají různé žánry – od alternativního a indie rocku až po grunge.

Zvuk kapely může připomínat britský rock devadesátých let, sami se do škatulek neradi pasují. „V devadesátých letech jsme byli děti. Vždycky budeme cítit určitou nostalgii k hudbě, která kolem nás byla, když jsme vyrůstali. Ale neinspirujeme se jí výhradně a ani se k ní neodkazujeme,“ odmítá kytarista Joff Oddie. 

Říkají, že chtějí být rockovou kapelou bez klišé, která se tomuto žánru vážou. K tomu jim na albu Visions of a Life dopomohl i producent Justin Meldal-Johnsen, který produkoval desky kapel Nine Inch Nails nebo Garbage.

Poezie z naštvanosti

Na novince se muzikanti posunuli a začali více pracovat s emocemi. „Je to kolekce skladeb, které jsme skládali na konci posledního turné a trochu doma. Jsou v nich všechny naše pocity a zkušenosti z té doby,“ shrnul baskytarista Theo Ellis. Emoce při skládání využívá i frontmanka a zpěvačka kapely Ellie Rowsellová. Texty prý často píše, když je naštvaná. „Víc poezie nacházím, spíš když se cítím smutná než šťastná,“ přiznává. 

Teď mají Wolf Alice nicméně spíš důvod ke štěstí. „Máme venku dvě alba, byli jsme už dříve nominovaní, ale nikdy jsme nevyhráli. Je těžké předvídat, jak se věci vyvinou, ale něco tak velkého jako Mercury Prize… Jsem si jistý, že se budou dít divy a dostane nás to k novým lidem,“ nepochybuje bubeník Joel Amey.

Cenu Mercury Prize udělují britští kritici od roku 1992. V minulých letech si ji odnesli třeba Alt-J, Franz Ferdinand nebo Arctic Monkeys. Vedle prestižního uznání si členové skupiny odnášejí i odměnu finanční – v přepočtu zhruba720 tisíc korun.