Přes 1500 chrámů večer nezavírá. Nocí kostelů se jede na kole i šalinou

Více než 1500 chrámů, kaplí a modliteben po celé zemi zůstane v pátek večer a v noci otevřeno, aby se zapojily do dalšího ročníku populární Noci kostelů. Připraveno je přes 7 tisíc programů, na návštěvníky čekají koncerty, workshopy, přednášky a komentované prohlídky. Zájemci si mohou vybrat i z netradiční nabídky, kam patří speciální jízda šalinou, ochutnávky mešních vín nebo prohlídky zvonic, varhanních kůrů a dalších obvykle nedostupných míst.

Návštěvníci Noci kostelů mohou v pátek večer nahlédnout do věží, sakristií, kaplí, křížových chodeb, klášterních refektářů i rajských zahrad, nechat se v chrámových prostorách provést slovem, povznést hudbou, inspirovat ve ztišení a modlitbě či potěšit při setkání. Akce se těší velkému zájmu nejen věřících, v posledních letech přilákala až půl milionu zájemců.

Součástí programové nabídky jsou koncerty klasické či moderní hudby, například varhanní, gospelové, chorální, ale i multižánrová představení; někde si mohou lidé zkusit na varhany i sami zahrát. Letos se mnohé programy při Noci kostelů inspirují stým výročím vzniku samostatného československého státu a padesátým výročím událostí roku 1968.

Kam prohlídkové trasy nevedou

Jen v pražské arcidiecézi přivítá návštěvníky přes 300 otevřených kostelů, kaplí a modliteben. Připraven je například houslový koncert Jaroslava Svěceného v katedrále sv. Víta, ikonografický workshop v katedrálním chrámě sv. Cyrila a Metoděje v Praze 2 nebo provedení skladby Leoše Janáčka Otče náš spolu se scénickými obrazy k jednotlivým částem v podání Libockého sboru v kostele sv. Fabiána a Šebestiána.

Noc kostelů odemkne přes 1500 církevních staveb (zdroj: ČT24)

Otevřeno bude mít i Svatá Hora u Příbrami. Poutní místo s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie vystaví například unikáty ze své klenotnice. Příchozí se mohou podívat také do všech čtyř rohových kaplí a na místa, kam běžné prohlídkové trasy nevedou.

V Brně čeká návštěvníky například jízda šaliny Noci kostelů 2018, při níž budou uvnitř s cestujícími rozmlouvat režiséři, pedagogové a herci Jiří Strach a Zdeněk Černín či biskup Církve československé husitské Juraj Dovala. Veřejnosti se poprvé otevřou kaple v Radiu Proglas a Nemocnici Milosrdných bratří nebo černovické psychiatrické léčebně.

Ve Vranově u Brna lákají návštěvníky na komentované prohlídky lichtenštejnské hrobky nebo videomapping. Průřez celým Santiniho dílem formou 3D vizualizace bude možné zhlédnout v Herálci na Žďársku.

Hledání kořenů a domova

„Každá farnost uvažuje, co by chtěla představit ze svého života, co je s jejím kostelem spjaté. Často to bývají různé koncerty, divadelní a recitační vystoupení, komentované prohlídky nebo po setmění nasvícené části kostela, ať už oltáře, či sochy světců, případně otevřené věže, sklepení, krypty či hrobky, které běžně nejsou přístupné,“ uvedl biskup Vojtěch Cikrle.

„Noc kostelů neslouží pouze věřícím. Mnoho lidí mi řeklo, že když už ten kostel (katedrálu na Petrově) mají na desetikoruně, musí se tam někdy zajít podívat. Sami by tam třeba nešli, ale na Noc kostelů vyrazí s přáteli. Jiní chtějí navštívit místo, kde byli pokřtěni nebo třeba oddáni jejich rodiče, takže je to takové hledání kořenů a domova,“ pokračuje Cikrle.

V Olomouci program Noci kostelů připomene třeba neexistující farní kostel sv. Petra a Pavla zbořený v osmnáctém století, jehož gotické základy našli archeologové při výzkumu během rekonstrukce budovy děkanátu Filozofické fakulty v Křížkovského ulici. Jeho půdorys je nyní vyznačen v nové dlažbě nádvoří děkanátu.

Po kostelech na kole

V královéhradecké diecézi připravili zážitkovou hru Zachraňte Kateřinu! věnovanou světici, jejíž kult podporoval i Karel IV. Na jméno sv. Kateřiny bylo v Čechách založeno šest desítek kostelů. V Hradci Králové připravili také dvě cyklotrasy s pěti a šesti zastávkami na sakrálních místech.

Na území litoměřické diecéze patří k letošním zajímavostem kostel v Žibřidicích, který bude zpřístupněn veřejnosti poprvé po 60 letech; v Kamenickém Šenově by mělo v kostele Narození sv. Jana Křtitele zaplát 300 svíček k narozeninám, stavba letos slaví 300 let.

V Liberci bude v kostele sv. Antonína Velikého unikátní výstava ostatků svatých křesťanského starověku a v kostele sv. Antonína Paduánského si budou moci zájemci prohlédnout nově vybudovanou kapli zasvěcenou stigmatizaci sv. Františka, která není běžně přístupná.

Organizátoři zdůrazňují, že celá akce není určena jen věřícím, ale také návštěvníkům, kteří stojí mimo církev či na jejím okraji. Kompletní program včetně map je k dispozici na webu Noc kostelů.

Vůbec první Noc kostelů se uskutečnila roku 2005 ve Vídni. V roce 2009 překročila hranice a poprvé se konala v České republice. V roce 2010 se již otevřely kostely a modlitebny po celé České republice, v roce 2011 poprvé také na Slovensku a od roku 2012 se Noc kostelů koná v Estonsku. V roce 2016 byla první Noc kostelů uspořádána také ve Švýcarsku.