Václav Boštík kreslil na konci vědy a na začátku víry

Italské kresby Václava Boštíka poprvé na výstavě v Česku (zdroj: ČT24)

Český výtvarník Václav Boštík před více než čtyřiceti lety připravil bezmála šedesát fixových, tužkových a pastelových kreseb pro výstavu v Římě. Od té doby tato díla nebyla vystavena, v Česku dokonce vůbec nikdy. Znovu objevený soubor je poprvé k vidění až nyní – představuje ho pražská Galerie Zdeněk Sklenář.

Ucelený soubor s přesnými geometrickými linkami a hrou barev vytvořil Václav Boštík v roce 1977 v Itálii během jednoho měsíce. Pro samostatnou výstavu v prostoru divadelní skupiny Altro.

„V Římě Boštík rozvinul velmi radikální, důmyslný přístup k lineárnímu členění plochy, jenž byl krajně odosobněný, strohý a přitom esteticky vysoce účinný. Dostal se na hranu vlastního malířského přístupu, kdy zkoumal téměř jako vědec výrazové možnosti,“ popsal díla v katalogu k výstavě kurátor Karel Srp. 

Podle galeristy Zdeňka Sklenáře si Boštík uvědomoval, že i věda má své omezení. „A tam, kde končí věda, začíná víra. To, co přesahuje život člověka, jsou zákony – řekněme – vesmírné povahy. A ty se právě bezprostředně dotýkají i vzniku těchto děl,“ vysvětluje.

Slavný nejdříve za hranicemi

Václav Boštík patřil nejvýznamnějším českým osobnostem výtvarného umění druhé poloviny minulého století. Jeho tvorba nicméně nejdříve zaujala Francouze, teprve později se dočkal ocenění v rodné zemi. Prosadil se zejména abstraktní malbou s filozofickým podtextem. 

Jeho kresby vystavuje Galerie Zdeněk Sklenář do 27. května.