Neznámé záběry z turnaje století. Hokejové Nagano se vrací v dokumentu

Hokejové Nagano se vrací v dokumentu (zdroj: ČT24)

Příběh zlatého úspěchu českých hokejistů na olympijských hrách v Naganu, od kterého nedávno uplynulo dvacet let, znovu vypráví dokument Nagano Tapes (Záznamy z Nagana). Snímek, který se poprvé představil už v Českém domě na Hrách v Koreji, ve středu 28. února uvede Olympic Channel. ČT sport film odvysílá 29. března ve 20:30.

Dokument kromě vzpomínkových rozhovorů nabídne dobové záběry, které dosud nikdo neviděl. „Ukrývaly se v archivech Mezinárodního olympijského výboru, který pro každou olympiádu vytváří oficiální film, ten vznikl i v roce 1998. Natáčel se na kamery IMAX, měl omezenou distribuci a není v současnosti veřejně dostupný. A záběry z tohoto dokumentu i nepoužité záběry se objeví v našem filmu,“ říká režisér Ondřej Hudeček.

Předpremiéry na Hrách v Jižní Koreji se zúčastnili zlatí olympijští medailisté z Nagana Jaroslav Špaček a Milan Hnilička nebo televizní komentátor Robert Záruba, který v dokumentu také figuruje. Ve filmu dále vystupují třeba Dominik Hašek, Jaromír Jágr, Petr Svoboda, Brett Hull, Theoren Fleury, Eric Lindros, Alexej Jašin a další osobnosti.

„Když jsme vyhráli poslední rozhodující zápas a samozřejmě návrat domů, to jsou okamžiky, které vám nikdy nemůžou zmizet z paměti,“ vzpomíná na „turnaj století“ Dominik Hašek.

Producent stál u filmů o Indiana Jonesovi

Dokument z nové pětidílné série Filmy z pod pěti kruhů produkoval Frank Marshall, který stál také například u filmů o Indiana Jonesovi. V Naganu viděl finálové utkání mezi českým a ruským týmem osobně.

„Vnímal jsem tam, že se spojil nejen tým, ale celý národ. Nebyl to tým snů, ale věřil v sebe, a to byla ta pravá olympijská myšlenka. Když jsme se pak bavili o tom, které příběhy bychom chtěli vyprávět, tak právě tento podle nás přesahuje sport,“ vypráví Frank Marshall.

„Nagano pro nás není jméno města nebo hostitele Her, ale synonymum úspěchu,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Byl bych strašně rád, kdyby se na to každý Čech kouknul, protože myslím, že je to kus naší historie, nejenom sportovní.“

Nagano Tapes ve světové premiéře ve středu 28. února od 18:00 odvysílá s českými titulky Olympic Channel, který dokument připravil, a také Eurosport. Diváci ČT sport se na film budou moct podívat 29. března od 20:30, repríza pak poběží 8. dubna od 21:30.