Každý nový obraz je pro Mertu myšlenkovým návratem. S výstavou se také vrací do Fait Gallery

Se svými obrazy se Jan Merta vrací do Brna (zdroj: ČT24)

Malby, kresby i sochy jednoho z nejvýznamnějších současných českých umělců Jana Merty je možné vidět v brněnské Fait Gallery. Výstava nese název Návrat, umělec se totiž s novým projektem po osmi letech vrací do bývalé továrny Vaňkovka. A některá díla tvořil přímo na míru prostoru.

Aby náměty předního českého umělce Jana Merty vynikly i v rozlehlých prostorách bývalé továrny, vybrali kurátoři především jeho obrazy velkých formátů. Ve svém vizuálním projevu vychází často z osobní paměti a vybírá předměty a reálie nacházející se jinak na okraji běžné pozornosti. Jejich vytržením z původního kontextu a volným zpracováním jim však přisuzuje nový obsah.

„Není to, jako bych já byl pánem toho obrazu, ale obraz ke mně přichází tak dlouho, dokud já ho nepochopím. A to je okamžik jeho dokončení,“ uvedl Jan Merta.

Umělec přemalovává některá svá plátna i několik let. „Čekám, až je správná chvíle pro malování, hledám odpovídající podoby obrazu,“ dodal Merta k obrazu bot, pod jehož poslední vrstvou je osm až deset předchozích variant.

Malíř už v prostoru bývalé slévarny, tehdy ještě Wannieck Gallery, vystavoval. Některá plátna vznikla v posledních dvou letech místu přímo na míru. „Pro koncepci výstavy bylo také důležité, aby se zde objevil nejen vizuální prvek, ale také zvukový,“ přiblížil kurátor Jiří Zahrádka použití nahrávky knihy Laozi, kterou doprovází právě Mertovy ilustrace.

Návraty znamenají i proměny obrazů

Mertova práce je podle kurátorů vázána na osobní prožitek, proto ji lze chápat i jako deníkové záznamy a vzpomínky. Každý nový obraz je pro něj jakýmsi myšlenkovým návratem. Pro výstavu ale zvolil stejný název i proto, že se po osmi letech vrací do známých prostor. Ale především se opakovaně vrací ke svým tématům či motivům, které jinak zpracovává.

Jedním z takových je třeba cyklus Liberec věnovaný místům spjatým s jeho dětstvím, dalším tématem jsou zase staří mistři. „Jedná se o Goyovu lampu dvě nebo podobiznu Rembrandta, obraz Starý známý, který už má tři varianty,“ představila příklady kurátorka Denisa Kujelová. Návštěvníci najdou Mertova díla vystavená ve Fait Gallery do 5. května.

Pětašedesátiletý Jan Merta patří k hlavním představitelům takzvané nové malby osmdesátých let. Ze své generace je prvním autorem, jehož dílo se vydražilo za víc než milion korun. V listopadu 2016 se tak prodal jeho obraz Vyvržená insignie, průměrné aukční ceny obrazů jeho souputníků Vladimíra Kokolii, Jiřího Davida nebo Stanislava Diviše jsou přitom poloviční.