Při zmáčknutí alt-J se objeví dobrá hudba, láska a smrt

V Praze koncertovali alt-J (zdroj: ČT24)

V pražském Foru Karlín zahrála v neděli britská kapela alt-J. Fanouškům představila své třetí album Relaxer. Tříčlenná sestava patří k nejzajímavějším ostrovním hudebním počinům současnosti. Už jejich debutová deska získala prestižní hudební cenu Mercury Prize a za druhou si hudebníci odnesli Grammy.

Už první tóny koncertu publikum přijalo s nadšením a to vydrželo až do konce večera. V úvodní písni Deadcrush se alt-J svěřili s touhou po někom, kdo už nežije. „Témata našich alb jsou vlastně stále stejná – láska, ztráta a smrt,“ podotýká klávesista Gus Unger-Hamilton.

Skladby alt-J se do jednoho žánru nevejdou. Původně alternativní kapela dokázala vytvořit jedinečnou hudbu a vykročila ke komerčnímu úspěchu. Přesto se nebojí experimentů, každá píseň zní naprosto odlišně.

Na desce Relaxer například hraje až třicet hudebních nástrojů najednou. „Je vždycky zábavné ve studiu složit něco pro klavír a pak to zahrát na jiném nástroji nebo napsat něco pro kytaru a nechat zaznít na dvaceti kytarách,“ vysvětluje Unger-Hamilton.

Užívali jsme si to

Skupinu založili před deseti lety původně čtyři spolužáci z univerzity v Leedsu. Klávesista Gus studoval anglickou literaturu, ostatní výtvarné umění. Název kapely vznikl náhodou, když jeden z členů omylem na klávesnici počítače stiskl tlačítka ALT a J a zobrazilo se písmeno řecké abecedy delta.

„Soustředili jsme se jen na svou práci, psaní skladeb, nahrávání a užívali si to. Nepořizovali jsme tuny fotografií, na kterých vypadáme skvěle, ani žádné vzrušující videoklipy,“ popisuje Unger-Hamilton, čím podle něho mohla kapela posluchače zaujmout.

Úspěch alt-J dosáhl až na politickou úroveň. Skladbu Tessellate zařadil před několika lety bývalý britský premiér David Cameron do osobního hudebního výběru, který rozdával na flash disku světovým leaderům na summitu G8 v Severním Irsku.