Britskou literární cenu Costa získala posmrtně básnířka Dunmoreová

Sbírka poezie již zesnulé britské autorky Helen Dunmoreové nazvaná Inside the Wave (Uvnitř vlny) se stala hlavní oceněnou knihou britské literární ceny Costa. Kniha vyšla dva měsíce předtím, než básnířka a autorka románů zemřela v 64 letech na rakovinu. Dunmoreová se v ní podle britského tisku zabývá životem a smrtí.

Dunmoreová, která zemřela loni v červnu,  je podle deníku The Guardian teprve druhou autorkou, která cenu Costa získala posmrtně. Předsedkyně poroty, spisovatelka a novinářka Wendy Holdenová, nazvala sbírku „moderní klasikou“ a ocenila její silné poselství.

Literární ceny Costa, jež mohou získat pouze spisovatelé z Británie nebo Irska, se udělují v pěti kategoriích (román, debut, biografie, poezie a kniha pro děti). Z vítězů kategorií se pak vybírá laureát hlavní ceny. Vítězové kategorií získávají po 5000 librách (159 tisíc korun), celkový vítěz navíc 30 tisíc liber (953 tisíc korun).

Ocenění se začalo udělovat v roce 1971 jako Whitbreadova cena, od roku 2006 převzal sponzorství kavárenský řetězec Costa.

V roce 2016 se celkovým vítězem cen Costa stala kniha pro děti, když vyhrála spisovatelka Frances Hardingeová díky příběhu The Lie Tree (Strom lži). Loni získal hlavní cenu irský spisovatel Sebastian Barry za knihu Days Without End (Nekonečné dny).