Co vše už ušel Jakub Noha? Písničkář koncertuje na osmi albech

Rozhovor s Jakubem Nohou o reedici (zdroj: ČT24)

Písničkář, skladatel a básník Jakub Noha rekapituluje svou dosavadní hudební tvorbu. V reedici vydal své zásadní nahrávky přelomových koncertů, doplněné o hudební rarity. Nohovo ohlížení se vešlo na osm alb rozdělených do dvou boxů.

Tímto počinem navázalo vydavatelství Indies Scope na loňské rozsáhlé ohlédnutí za dílem písničkáře Oldřicha Janoty. „Přemýšlel jsem, kdo by si takový retrospektivní box zasloužil. A zjistil jsem, že Merta, Hutka nebo Třešňák mají všechno vydané, tak jsem posbíral koncertní nahrávky Nohy,“ podotkl majitel Indies Scope Milan Páleš.

Jakub Noha s vlastním písničkovým repertoárem vystupuje od poloviny sedmdesátých let, koncertoval v různých sestavách a s různými hosty, včetně svého bratra Jana Nohy. „Klíčovou záležitostí byl na začátku osmdesátých let Folkový kolotoč v Ostravě, kdy se podařilo prorazit do povědomí diváctva, hrálo se po klubech, má tvorba by bez toho asi nebyla taková, jaká je,“ přiznává Noha.

První dlouhohrající desku vydal až v roce 1991. Nahrávka Popelka jde na ples obsahuje mimo jiné jednu z Nohových nejznámějších skladeb – Motýlí hru. Dosud vyšla pouze na vinylu. „Bylo to hektické. Desku jsme točili opravdu na koleni,“ vzpomíná Noha. „Výsledek na vinylu možná nebyl až tak dobrý, na CD se ale klukům z Indies podařilo vyždímat docela slušný zvuk,“ pochvaluje si.

Popelka jde na ples je ve výběru jediným studiovým albem, podle Jakuba Nohy se ale o reedici dalších uvažuje, nejspíše vyjdou příští rok. Na ostatních deskách v aktuální novince si lze poslechnout vyčištěné koncertní záznamy, nejmladší vznikl před osmi lety v pražské Balbínce, nejstarší v roce 1983 na Petynce.

„Nahrávky z koncertů jsou zaznamenány většinou na kazeťáky a podobně, samozřejmě je bylo třeba upravit,“ doplnil Noha. Vydavatelství upozorňuje, že mastering z původních nahrávek ale nevymazal autenticitu a syrovost.

Poslechněte si: Koncert Jakuba Nohy v pořadu Blues ze Staré Pekárny (zdroj: ČT24)

Posluchači v aktuální retrospektivě najdou také raritní demosnímky a nevydaný materiál. Hudbu pak doplňuje rozhovor Jakuba Nohy s publicistou Jaroslavem Riedlem a přepis všech textů písní, které se na osm desek dostaly.