Filmová upoutávka týdne: T-Rexův řev je stále silný. Novodobým dinosaurům ale hrozí zánik

Sotva lidé dinosaury oživili, už těmto tvorům opět hrozí zkáza. V populární sérii, která začínala jako Jurský park a od roku 2015 je známá jako Jurský svět, ale vyhynutí nemá způsobit asteroid, nýbrž výbuch sopky. Ikonický řev T-Rexe se tak v tomto díle ponese za doprovodu sopečného běsnění. Jurský svět: Zánik říše jde do kin příští rok v červnu a nejspíš bude chtít zopakovat neuvěřitelný finanční úspěch svého předchůdce.

Když na konci osmdesátých let publikoval spisovatel Michael Crichton knížku nazvanou Jurský park, nejspíš nemohl tušit, že o téměř třicet let později na jeho námětu bude Hollywood stále vydělávat. Jako autor řady sci-fi byl Crichton ale už v začátcích své spisovatelské kariéry vítaným zdrojem inspirace pro filmaře.

Jurský park, který byl postaven na myšlence genetického znovuoživení dinosaurů, z nichž se stala nebezpečná pouťová atrakce, se však v roce 1993 stal nejenom důkazem schopností režiséra Stevena Spielberga natočit poutavé rodinné dobrodružství, ale dodnes zůstává milníkem v digitálních tricích. Dílo tehdy chytrým způsobem kombinovalo reálnou animatroniku s revolučními počítačovými triky. Z díla se stal fenomén, který vyvolal zájem o dinosaury a obor paleontologie.

Navíc čísla mluví jasně – od Spielbergova jiného filmu E.T. Mimozemšťan z roku 1982 to byl první film, který v amerických kinech utržil přes tři sta milionů dolarů. Samozřejmě to znamenalo titul nejvýdělečnějšího filmu roku 1993. Celosvětově se pak film dostal přes devět set milionů dolarů, což zbořilo všechny dosavadní rekordy.

O čtyři roky později byl Spielberg podepsaný i pod pokračováním, které vycházelo z druhého dílu od Crichtona, úspěch už ale nebyl tak výrazný. Ten rok navíc dominoval Titanic. Studio Universal, které na filmy mělo práva, nicméně v sérii pokračovalo s třetím filmem v roce 2001. Spielberg už ale tehdy zůstal pouze na pozici jednoho z producentů a režii obstaral Joe Johnston, který v polovině devadesátých let natočil populární Jumanji. 

Třetí díl ale utržil už jenom 369 milionů po celém světě. Vypadalo to, že dinosauři se opět stávají minulostí, která nikoho nezajímá.

Dinosauři vrací úder

Když proto šel v roce 2015 do kin snímek Jurský svět, nikdo od něj nečekal žádné finanční zázraky. O otevíracím víkendu se odhadovaly americké tržby přes sto milionů dolarů.

Jenomže hned první den lidé utratili přes osmdesát milionů dolarů a nakonec snímek zlomil rekord největšího výdělku za první víkend – 208 milionů dolarů. Podobný úspěch kopíroval po celém světě – Jurský svět byl první film, kterému stačil víkend, aby překonal půl miliardy. Kdyby ten rok nešly po deseti letech do kin také nové Star Wars, zřejmě by Jurskému světu patřil titul nejvýdělečnějšího filmu roku.

Snímek z filmu Jurský svět: Zánik říše
Zdroj: CinemArt

Příští rok nás tak čeká už pátý výlet mezi dinosaury, protože studio nemohlo nechat obnovený finanční potenciál série jenom tak ležet. První upoutávka ukazuje, že se opět vrátí hrdinové minulého dílu v podání Chrise Pratta a Bryce Dallas Howardové, fanoušci série se ale dočkají i Jeffa Goldbluma, který byl výraznou osobností prvních dvou Jurských parků.

Režie byla svěřena španělskému tvůrci J. A. Bayonovi, který už má zkušenost s trikovými i katastrofickými snímky. Letos od něj mohli češti diváci vidět knižní adaptaci Volání netvor: Příběh života, v níž dělá chlapci sužovanému starostmi společnost obrovský mluvící strom, před čtyřmi roky se pak v kinech hrál snímek Nic nás nerozdělí, ve kterém Bayona vyprávěl příběh členů rodiny, která musí přežití ničivou vlnu tsunami, jež v roce 2004 postihla země v Indickém oceánu .