Člověk vytváří obrazy, Václav Šedý je spojuje s architekturou

Václav Šedý patří mezi přední české fotografy, kteří se specializují na architekturu. Pro odborné magazíny zachycuje současné projekty, pro umělecké publikace fotí historické stavby. Nyní na pražském ČVUT připravuje práci o tom, jak zachytit architekturu a její kontext v obrazech. V prostorách fakulty architektury otevřel i související výstavu.

Fotografie architektury obvykle zachycují dům v efektních kompozicích, Václav Šedý k takovým fotografiím do kontrastu postavil snímky okolí, které často zůstane přehlédnuto, přestože s ním stavba musí komunikovat. 

Šedý žije v Itálii a pracuje po celém světě. Na pražskou techniku ho přivedla teoretická práce, v níž popisuje právě vztah mezi prostorem a jeho obrazem. „Náš organismus je vytvořen tak, abychom se orientovali v prostoru. Sama příroda obrazy nevytváří, vytváří je člověk, to znamená, že za každým obrazem je myšlenkový proces, neobyčejně rychlý, spontánní a automatický,“ vysvětluje.

Fotografický obraz architektonické stavby je podle něho důležitý. „Došlo k situaci, kdy se začíná s obrazem pracovat dříve než s technickým plánem. Pracujeme s konečnou představou stavby, která se pak realizuje,“ upřesnil.  

Díky technickým možnostem se tak architekt stává fotografem stavby ještě předtím, než její projekt vůbec dokončí. Návštěvníci výstavy se s kontextem architektonické stavby ve fotografickém obrazu mohou seznámit ještě do 15. prosince.

Jak se fotografuje architektura (zdroj: ČT24)