Izrael a Česko se dohodly na filmové spolupráci. Otevře nové lokace i fondy

Izrael a Česko se dohodly na filmové koprodukci (zdroj: ČT24)

Česká republika podepsala smlouvu o filmové koprodukci s Izraelem. Tvůrcům umožní nejen čerpat peníze hned ze sedmi fondů kinematografie, ale i využívat zkušeností nebo značně odlišných lokací a námětů obou zemí.

„Smlouva otvírá nové možnosti pro filmaře a producenty vstoupit na trh té druhé země, a tím se pro nás otvírá třeba i možnost dostat se na americký trh, kde je izraelská kinematografie velmi silně zastoupená,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který dohodu v Jeruzalémě podepsal.

A naopak. Současná izraelská kinematografie, která je poměrně častým kandidátem na americkou filmovou cenu Oscar, má zájem proniknout více i na evropský trh. Izraelští filmaři vzhlíželi v šedesátých letech k československé nové vlně, s českými filmovými novinkami seznamuje izraelské diváky například Týden českého filmu. Každoročně přiláká tisíce lidí. 

Prostřednictvím filmu mají diváci možnost pochopit složité problémy, kterým daná země čelí. Tedy lépe porozumět jak izraelské, tak české společnosti.
Miri Regevová
izraelská ministryně kultury

Zatím poslední ukázkou filmové spolupráce je role izraelské superhvězdy s československými kořeny Ayelet Zurerové jako Milady Horákové v historickém dramatu Milada. Objevují se ale i společné snímky českých a izraelských tvůrců, kteří se potkali při studiu na filmové škole, například letošní krátkometrážní příběh Toda Raba Ben.

„Máme v zásobě už zhruba tři filmy, které by mohly být natočeny v koprodukci Česka a Izraele,“ doplnila ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková. Dohoda mezi zeměmi je sjednána pět let s možností dalšího prodloužení, pokud ji žádná ze stran nevypoví.