Nos jako okurka. V Římě vystavují obrazy malíře Arcimbolda

V Římě vystavují obrazy Arcimbolda (zdroj: ČT24)

Místo obočí krevety, místo nosu ryba, na tváři rejnok a ucho z mušle. Nezaměnitelný styl není těžké přiřadit k tvorbě pozdně renesančního mistra Giuseppeho Arcimbolda. Sbírku jeho děl nyní vystavuje Národní galerie antického umění v Římě.

Arcimboldo je známý především svými manýristickými portréty z ovoce, květin nebo zeleniny. „Byl umělcem, který do jisté míry neodpovídá obvyklé představě o italské renesanci, klasické plastice a odkazu antiky. Byl totiž lombardský malíř a velký přírodovědec ovlivněný Leonardem,“ představila umělce kunsthistorička Sylvia Ferino-Pagdenová.

Arcimboldo se narodil na počátku 16. století v Miláně, působil ale především na habsburském dvoře ve Vídni a v Praze. Císař Maxmilián II. mu dokonce udělil titul dvorního malíře podobizen a oblíbil si ho i Rudolf II., který umělci potvrdil šlechtický titul. Císaře alchymistů Arcimboldo vypodobnil mimo jiné jako Vertumna, boha změn a ročních období.

Arcimboldo musel mít skvělý smysl pro ironii a také černý humor, protože jinak by nemohl vytvořit taková díla.
Sylvia Ferino-Pagdenová
kunsthistorička

Téměř dvacet Arcimboldových děl si mohou do poloviny února prohlédnout návštěvníci na výstavě v Palazzo Barberini v Římě. Národní galerie antického umění si vypůjčila obrazy z muzeí a galerií po celém světě.