Petra Soukupová dětem zabila Snížka. Bude to Nejlepší pro všechny dospělé

Petra Soukupová: Nepřemýšlím nad tím, že píšu o docela smutných věcech (zdroj: ČT24)

Kdo zabil Snížka? ptá se Petra Soukupová názvem své nové, druhé knihy pro děti. Příběh s detektivní zápletkou volně souvisí s připravovanou knihou pro dospělé čtenáře. Novinku představila laureátka ceny Magnesia Litera v Událostech v kultuře.

V první knize pro děti Bertík a čmuchadlo jste psala o rozchodu rodičů, nový příběh pojednává o smrti blízkého přítele. Hlavní hrdince Martině zemře pes. Vybíráte si schválně takové příběhy, v nichž se snažíte vysvětlit dětem svět dospělých?
V dospělých knihách píšu především o vztazích a těžkostech života a do dětských knih tato témata přechází tak nějak sama. Nepřemýšlela jsem nad tím, že obě mé knihy pro děti zpracovávají docela smutné věci. Ale tato knížka, i když je částečně o smrti psa, je také o kamarádství a vztazích mezi dětmi.

Kdo zabil Snížka?
Zdroj: Nakladatelství Host

Vaše knihy pro dospělé jsou charakteristické úsporným stylem. Padne tento způsob vyprávění i knize pro malé čtenáře?
Doufám. Na předešlou knihu Bertík a čmuchadlo byly docela pozitivní ohlasy. Doufám, že právě díky tomu, že styl není tak složitý, je pro děti k učtení.

Kniha Kdo zabil Snížka? je určitým způsobem propojena s románem Nejlepší pro všechny, který vyjde v listopadu. Jak přesně? 
Za měsíc vyjde kniha pro dospělé, která je s knihou o Snížkovi spojená místem děje, některými postavami a částečně časem. Dospělá kniha se odehrává během jednoho roku, v němž se stane i to, co se popisuje v dětském příběhu. Ale smrt pejska se tam neřeší jako zásadní věc, je to jen jedna z mnoha věcí, které se postavám přihodí.