Marais a Cocteau jsou opět spolu. Díky Dvořákovi a Langmajerovi

Jiří Langmajer a Jiří Dvořák poprvé společně na jevišti (zdroj: ČT24)

Jiří Langmajer a Jiří Dvořák se poprvé herecky setkali na jevišti. V pražské Viole představují v inscenaci Anděl v modrém jednu z nejslavnějších dvojic francouzské kultury minulého století: herce Jeana Maraise a básníka, režiséra a výtvarníka Jeana Cocteaua.

Maraise a Cocteaua spojovala osobní i umělecká pouta, jak dokládá jejich životní příběh a především vzájemná korespondence. „Marais byl typicky herecká duše, Cocteau duše básníka. V něčem jsou úplně jiní, něco nahoře je ale spojuje. Je to velmi silné a krásné,“ říká režisér a autor hry Tomáš Vondrovic.

Jiří Langmajer se k Andělu v modrém vrací po jedenácti letech. Roli Jeana Cocteaua si zahrál ve Viole už s Miroslavem Moravcem. Po jeho smrti pak čekal na toho správného hereckého partnera. „Někoho, kdo bude mít zrovna tak charismatický hlas,“ vysvětlil, proč mimo jiné správného Maraise našel v Jiřím Dvořákovi.

Jiří Langmajer a Jiří Dvořák ve hře Anděl v modrém
Zdroj: Divadlo Viola

Tomáš Vondrovic básně a vzpomínky francouzských umělců doplnil v autorském představení o dobové šansony. „Když se nám to všechno povede skloubit dohromady, budou lidé odcházet s – jak se mezi námi říká – usmívajícím se pomerančem,“ doufá Jiří Dvořák. „A očištěnou duší,“ doplnil Jiří Langmajer.

Anděl v modrém je svede ve Viole dohromady opět 20. listopadu.