Avishai Cohen s rokem narození opustil jazz

Avishai Cohen vydal nové album (zdroj: ČT24)

Avishai Cohen opustil na čas své trio a vydal sólovou desku. Na albu s názvem 1970 se izraelský jazzový basista a skladatel vzdálil jazzu, který převládal na jeho předchozích nahrávkách.

Když se v Izraeli narozený basista, skladatel a kapelník Avishai Cohen na konci 90. let objevil na newyorské scéně, jeho hra měla v sobě zvláštní druh napětí, nezaměnitelný drive a pronikavý tón. Záliba v rafinovaných rytmech odkazovala také k etnickým prvkům, které mladý instrumentalista míchal do svých skladeb. „Multikulturní jazzový hudebník, mezi jehož předky patří Miles Davis,“ napsal o něm před lety The New York Times.

Po úspěšné spolupráci s pianistou Danilo Perezem se Cohen stal zakládajícím členem sextetu amerického jazzmana Chicka Corey, který navíc postavil Cohena do zvlášť jasné záře reflektorů jako basistu svého klavírního tria.

Cohen také vystupuje a nahrává se svým vlastním triem, svou nejnovější desku ale natočil sólově. Nazval ji jednoduše podle svého roku narození. Inspirovat se nechal hudbou Středního východu, soulem a popem. I jazzové prvky jsou ale na desce pořád patrné.

Kritikou ceněný hudebník jezdí často hrát i do Česka, možná také proto, že jeho dědeček byl Čech. Naposledy koncertoval letos v květnu v Praze, v evropském turné k nové desce ale českou zastávku nemá.