Petr Čtvrtníček je Citlivý člověk. „Propochybovává se“ Topolem

Petr Čtvrtníček načítá knihu Jáchyma Topola (zdroj: ČT24)

Petr Čtvrtníček čte Jáchyma Topola. Pro Český rozhlas natočil jeho zatím poslední knihu Citlivý člověk. Vyšla letos na jaře, po osmileté odmlce. Stanice Vltava začne patnáctidílný seriál uvádět od příštího měsíce.

V Topolově románu křižuje rodina kočovných herců Evropou a pokouší se najít staronový domov na březích Sázavy. „Evropa a lidé, kteří tady žijí, mají tisíce nápadů a náhledů na to, jak by ta Evropa měla vypadat a kam by měla směřovat. A to v celé knize zjišťujete,“ podotýká rozhlasový režisér Petr Mančal.

Postavy Citlivého člověka řeší témata jako víra, stárnutí nebo politická korektnost. „Někdy mě teda mohl vzít čert, jak je košatý, opulentní, jak souvětí nikdy nekončí. Ono je to sice pěkný, ale ono se to nahlas moc číst nedá, Jáchyme,“ vzkázal Čtvrtníček Topolovi. „Myslím, že máme v něčem podobný humor, který Petr Čtvrtníček umí lépe projevit, takže by se čtení knížky mohlo povést,“ předpokládá spisovatel.

Jáchym Topol v jednom rozhovoru říká, že se propochybovává k Bohu. On tuhletu hlášku zčořil Halíkovi, ale i já jsem se při čtení, a vlastně i při přípravě, propochybovával Topolem.
Petr Čtvrtníček

Četbu z knihy Jáchyma Topola zařadí Český rozhlas do svého vysílání vůbec poprvé.  Patnáct půlhodinových dílů Citlivého člověka bude součástí programových změn ve vysílání rozhlasové stanice Vltava. „Nová modernější dramaturgie, trochu jiná hudba a více kritické publicistiky,“ naznačil šéfredaktor ČRo Vltava, co mohou posluchači čekat.

Citlivého člověka jim Petr Čtvrtníček začne číst ze záznamu v neděli 1. října.