Za maskou umělce. Lady Gaga a Eric Clapton natočili dokument

Lady Gaga a Eric Clapton v dokumentu (zdroj: ČT24)

Filmový festival, který se koná v kanadském Torontu do 17. září, odhalil mimo jiné dva ambiciózní dokumenty o hvězdách hudební scény. Prostřednictvím filmu se publiku představil kytarista a zpěvák Erik Clapton a provokativní zpěvačka Lady Gaga.

Teprve jednatřicetiletá Lady Gaga patří k nejúspěšnějším hudebním hvězdám. Prodala desítky milionů desek a patří k nejvlivnějším osobnostem popkultury. Vidět ji v zákulisí a v soukromí tak touží miliony diváků.

„Upozornila jsem, že pokud bych neustálé natáčení vnímala, musela bych se zbláznit. Ale pokud dovedou být nenápadní jako moucha na stěně, pak se se mnou dostanou všude a mohou natočit cokoliv,“ uvedla ke vzniku dokumentu.

Za jejím úspěchem stojí stejnou měrou hudební schopnosti i odvaha šokovat. Dokáže proměňovat extravagantní image, nebojí se nahoty a má i silné názory na společenské problémy - a náležitě je prezentuje. Dokument Gaga: Five Foot Two ale především nahlíží za tuto proměnlivou masku. „Je nesmírně silná a dokáže jít za svým cílem. Také je ale hodně upřímná, a tím pádem zranitelná,“ říká o zpěvačce režisér snímku Chris Moukarbel.

Zdánlivým protipólem mladé rebelky je legenda blues a rocku, zpěvák, skladatel a virtuózní kytarista Eric Clapton. V mládí ale dovedl vyvolat rozruch o nic menší než dnešní hvězdy. Také snímek režisérky Lili Fini Zanuckové přináší otevřenou výpověď umělce o osobních dramatech. Film Eric Clapton: Life in 12 Bars se po festivalových uvedeních dostane v příštím roce i na televizní obrazovky.