Kongresové centrum se zvětší. Praha vybrala podobu nové budovy

Vítězem architektonické soutěže na rozšíření Kongresového centra Praha (KCP) se stala španělská kancelář OCA. Oznámila to primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a zástupci KCP. Stavba nové budovy by mohla začít za tři roky a vyjde na stovky milionů korun. Do soutěže se přihlásilo 76 návrhů, do druhého kola postoupilo šest. Všechny návrhy si lze prohlédnout od středy přímo v KCP.

„KCP bylo v minulosti často kritizováno pro jeho ne sexy vzezření. Je sice veliké a na prestižním místě, přesto neposkytovalo dostatek výstavních prostor. Výběr nám trval dlouho a musím říct, že ze 76 návrhů nebylo úplně snadné vybírat,“ uvedla primátorka Krnáčová.

„Nicméně jsem ráda, že jsme se shodli na tomto návrhu, protože tvoří kontrapunkt k té velké hmotě, na kterou jsme zvyklí,“ dodala.

Návrh má zlepšit veřejný prostor

Nová budova Kongresového centra bude sloužit pro doprovodné výstavy jednotlivých kongresů. Bude stát na jih od stávající budovy, bude mít podlouhlý tvar a rozlohu pět tisíc metrů čtverečních. Hlavní výstavní hala dostane variabilní vnitřní prostor, který bude možné upravit podle potřeb té které výstavy.

„Vytvořili jsme dlouhodobě udržitelnou, ale zároveň vizuálně výraznou stavbu, která se vznáší nad městským parkem. Snažili jsme se nebojovat s tím, co tam už stojí,“ uvádí vítěz soutěže, architekt Marc Subirana.

Vítězný návrh neřeší pouze podobu nové budovy centra, ale rovněž její okolí. Členové architektonické kanceláře uvedli, že prostor v okolí KCP je v současnosti neuspořádaný. Jejich cílem tak bylo zlepšit veřejný prostor a propojit KCP s jeho okolím. Rovněž chtěli, aby Pražané a návštěvníci měli pocit, že prostor v okolí centra jim patří. „Původní budova postrádá kontakt se svým okolím,“ uvedl zástupce kanceláře.

Stavba nové haly podle vedení KCP a organizátora soutěže Igora Kovačeviče začne za 2,5 až 3 roky. Nyní začne centrum pracovat na projektu a shánět potřebná razítka. Náklady jsou podle předsedy představenstva KCP Radima Haluzy odhadovány na 300 až 600 milionů korun.

Stará budova projde opravou

Kromě dostavby haly investuje Kongresové centrum také do oprav staré budovy. Má se zlepšit interiér, proměnou projdou i technologie a kompletně bude v KCP nová wi-fi síť, kabely a datové zásuvky. Další peníze dá centrum do digitálního navigačního systému. Investuje také do bezpečnosti, v budově bude lepší kamerový systém.

KCP, původně Palác kultury, se stavělo od roku 1976 pět let, mimo jiné pro sjezdy tehdy vládnoucí komunistické strany. Patří údajně k nejméně oblíbeným pražským stavbám, podle odborníků však například akustika Kongresového sálu patří k nejlepším na světě.

Na klady „pakulu“ upozorňují i architekti. Multifunkční stavba disponuje celkem pěti objemnými sály, na rozdíl od modernějších center v zahraničí navíc může těžit z dobré polohy - blízko centra a přímo na metru.

Kongresové centrum v Praze se rozroste a zmodernizuje (zdroj: ČT24)