První výstava nové pražské galerie je Ztráta času

V Praze otevřela nová galerie (zdroj: ČT24)

Ztráta času, jeho nejrůznější aspekty a vnímání jsou tématem prvního výstavního počinu v nově otevřené Galerii Kurzor v Praze. Expozice je zároveň součástí kurátorského cyklu Podmínky nemožnosti, který vede Václav Magid. Během jednoho roku tu představí sedm tematicky provázaných skupinových výstav.

Na výstavě nazvané Ztráta času se více než desítka umělců vyjadřuje k vnímání a zachycení času, a to prostřednictvím nejrůznějších médií. Od klasické malby přes instalaci nebo video až po fotografii. 

Například Matěj Smetana v šesti videích zachytil svou manželku postupně se otáčející směrem k moři. „Zajímá mě představa paralelních světů nebo časů, které můžou plynout zároveň,“ vysvětluje, „a bavilo mě takovou složitou teorii reprezentovat úplně jednoduchým, přímočarým způsobem.“

Pomocí videosmyčky zastavuje čas i Tomáš Moravec. „Jde o dílo ze série, v níž pracuji s nadhledem a odpoutáním obrazu, možná i odpoutání pozornosti k pozici pozorovatele,“ říká o díle, které vytvořil pomocí plazmové obrazovky a kamery připevněné na balon napuštěný heliem. 

Galerie Kurzor
Zdroj: ČT24

Svými díly jsou ve Ztrátě času až do 24. září zastoupeni také Vasil Artamanov, Zbyněk Baladrán, Aleksandra Vajd či skupina Chto delat.

Jeden rok pro kurátora

Výstava jejich tvorby otevřela Galerii Kurzor. Prostor pro hostující kurátory je novým projektem Nadace a Centra pro současné umění (provozuje už nedalekou Galerii Jelení). Oslovení kurátoři budou mít vždy po dobu jednoho roku Kurzor k dispozici, formát i téma, jaké si zvolí, je na nich. Nadace má také v plánu otevřít v budově kavárnu a vybudovat prostor pro přednášky i knihovnu.