Národní divadlo zahájilo sezonu. Přivítá v ní Maryšu nebo Hrabala

Národní divadlo zahájilo sezonu (zdroj: ČT24)

Premiéra současné české opery Don Hrabal, nové nastudování Fausta anebo návrat herečky Jany Preissové do hlavní role. To jsou jen některé z novinek Národního divadla v nové, stopětatřicáté sezoně. V historické budově v pondělí představili umělečtí šéfové všech tří souborů jak nové členy, tak i tituly nadcházející sezony.

Nová sezona v pražském Národním divadle přinese 21 premiér a přes stovku her na repertoáru. Pokračují také opravy Státní opery, rekonstrukce budovy by měla být dokončena v roce 2019.

„Osobně jsem soustředěný na chystanou premiéru Libuše, kterou budu režírovat, začneme ji zvolna připravovat ke stému výročí založení Československa,“ upozornil na konkrétní titul z chystaného operního repertoáru ředitel ND Jan Burian. V této sezoně bude mít premiéru nové nastudování Mozartovy Figarovy svatby nebo Janáčkovy Výlety páně Broučkovy.

Největší zájem diváků přitahuje činohra. Oproti loňskému roku se návštěvnost činoherních představení zvýšila o deset procent. Čím se divadlo bude snažit zaujmout v nové sezoně, prozradil umělecký ředitel činohry Daniel Špinar: „V historické budově připravujeme těžkotonážní klasiku – Maryšu bratří Mrštíků – v režii velmi progresivního režiséra Jana Mikuláška. Ve Stavovském divadle máme tři premiéry. Dvě současné hry, které režíruju já. První z nich se jmenuje Noční sezona, je to taková vztahovka v irském zapadákově, hlavní roli máme připravenou pro Janu Preissovou. A na Nové scéně připravujeme tři alternativnější věci. Tam experimentujeme a hledáme nově věci, nové autory.“

obrázek
Zdroj: ČT24

S novinkami přichází i balet Národního divadla. Vedení baletního souboru se ujímá nový umělecký šéf Filip Barankiewicz. První premiérové představení uvede 20. října. „S krásnou hudbou Čajkovského, Chopina a Stravinského,“ upřesnil. „Jmenuje se Timeless, protože hudba těchto skladatelů nikdy nekončí.“

Během dnešního otevření nové sezony předal Jan Burian třem mladým umělcům cenu ředitele divadla. Získali ji herec Radúz Mácha, pěvec Roman Hoza a tanečník Giovanni Rotolo. Představeni byli také noví členové souborů. Do činohry například přichází herečky Jana Stryková a Veronika Lazorčáková.