Spejbl a Hurvínek v nové podobě se chystají na premiéru

Spejbl a Hurvínek v nové podobě se chystají na premiéru (zdroj: ČT24)

Celovečerní snímek poprvé nabídne divákům slavné postavičky Spejbla a Hurvínka ve formě 3D animace. Nové dobrodružství s názvem Hurvínek a kouzelné muzeum půjde do v kin už za dva týdny. Jde o poslední snímek, kde postava Máničky mluví hlasem Heleny Štáchové.

Loutkovému chlapci už je sice už 91 let, ale stále baví několikátou generaci. Aby stačil i té nejmladší, nabízí ho tvůrci tentokrát v trojrozměrné počítačové animaci. Půjde navíc o poslední snímek, kde postava Máničky mluví hlasem Heleny Štáchové, která letos zemřela.

„Spolupráce s paní Štáchovou byla pro film zásadní. Spolupracovala na každém kroku. Myslím, že byla přesvědčená, že modernizace Hurvínka ve vztahu k filmu musí proběhnout,“ uvedl režisér Martin Kotík.

Poprvé se Hurvínek objevil v roce 1926 na divadelní scéně a od té doby prošel jen drobnými obměnami. Technologiím se však snaží jít naproti. Už před sedmi lety ve filmu Hurvínek na scéně vystupovaly sice klasické loutky, promítaly se ale ve 3D kinech.

„Lidé je nemilují proto, že jsou loutky, ale proto, že jsou to charaktery, táta se synem. My jsme jim jenom ve 3D dali skutečnou lidskou podobu,“ říká Martin Kotík. Posun k plné animaci ohodnotí první diváci už 31. srpna.

Cesta do trojrozměrné podoby znamená vždy posun ve vzhledu figurek. Musel se s ním vypořádat například nový večerníčkový Krteček. Tvůrci filmové podoby komiksového Čtyřlístku raději zůstali u klasické animace, nicméně snímek Čtyřlístek ve službách krále (2013) slavil úspěch, jen za první měsíc ho v kině vidělo 160 tisíc diváků.

Ještě o dvacet tisíc diváků navíc přišlo za první čtyři týdny na vůbec první původní českou 3D pohádku Kozí příběh - Pověsti staré Prahy (2008). Vůbec největší úspěchy mezi animovanými filmy měli v českých kinech američtí Mimoni (2015) nebo filmové hity ze série Doba ledová, které za první měsíc přilákaly zhruba 500 tisíc diváků.