Zvoňte, zvonky. Zemřel slovenský hudebník Marián Varga

Slovenská hudba přišla o jednu ze svých nejvýraznějších osobností. V sedmdesáti letech zemřel klávesista a skladatel Marián Varga, jehož tvorba ovlivnila hudební scénu našich sousedů.

Rodák ze Skalice (29. ledna 1947) se hudbě věnoval od dětství. Docházel na soukromé hodiny kompozice k slovenskému hudebnímu skladateli Jánu Cikkerovi, poté následovala studia klavíru a skladby na bratislavské konzervatoři. Školu ale nedokončil, z lavic přešel na konci šedesátých let do beatové skupiny Prúdy. Se skupinou natočil její první dlouhohrající desku Zvoňte, zvonky - považovanou za jedno z nejvýznamnějších slovenských alb.

Krátce po vydání nahrávky ale z Prúdů odešel. Dál ale spolupracoval s jejími členy, především s kytaristou Pavolem Hammelem, s nímž nahrál pět hudebních alb. Například LP Zelená pošta z roku 1972, na němž se objevil i český kytarista Radim Hladík. Podíleli se na něm také hudebníci Z Collegia Musica, dalšího významného uskupení, s nímž je jméno Mariána Vargy spojeno.

Art rocková kapela bývá přirovnávána k britským skupinám The Nice nebo Emerson, Lake & Palmer. Stejně jako ony i Collegium Musicum bylo známo především interpretacemi známých děl vážné hudby. Od rozpadu kapely na konci sedmdesátých let vystupoval Varga především sólově, věnoval se skladatelské i interpretační improvizaci. Skládal také hudbu k filmům a divadelním inscenacím.

Varga, kterého trápily dlouhodobé zdravotní problémy, na veřejnosti naposledy vystoupil v dubnu, zahrál jednu skladbu právě s Collegiem Musicum.  V létě tohoto roku se pak objevil na slovenském festivalu Pohoda. Oceňovaný rockový hráč na Hammondovy varhany zasedl ale jen v publiku, aby si poslechl své skladby, které tu zazněly.