Polské urban art se dostalo z ulic do pražské Trafo Gallery

Polské Urban Art na pražské výstavě (zdroj: ČT24)

Jejich díla zdobí prázdné zdi činžovních domů, zídky nebo průmyslové objekty v ulicích polských měst. Některá proniknou až do turistických průvodců – například gdaňské sídliště Zaspa je obrovskými malbami proslulé. Tvorbu polských graffiti umělců nyní vystavuje i pražská Trafo Gallery.

„Už nejde o street art ani graffiti, ale přesto mají všichni tito umělci něco společného – a to je ulice. Všichni jsou stále velmi aktivní ve veřejném prostoru, vytvářejí velkoplošné malby, tzv. muraly, všude po světě, ale zároveň se angažují i v undergroundu, kam patří zmiňované graffiti a street art. Zvolili jsme tedy jednotící název urban art jakožto umění, které je přítomné v polských ulicích – a nejen tam,“ uvedl k výstavě Polish Urban Art její kurátor Cezary Hunkiewicz.

 Zhruba polovina vystavovaných umělců má umělecké vzdělání, ostatní jsou ale samouci. Na jedné straně jejich styl navazuje na aktuální polskou uměleckou scénu, na druhou stále vychází z ilegálního graffiti. I to výstava představuje. „Tři plátna odkazují k malování na polské vlaky. Myslím, že jsou to obrazy zábavné a chytré zároveň,“ podotýká kurátor. 

Prostor dostává i nová generace urban artu. Například umělec, který si říká Monstfur. „Je známý tím, že využívá odlišná média: kov a nejrůznější materiály, často odpadky a zrezivělé věci. Přítomné jsou ve všech jeho pracích,“ upozornil kurátor.

Polský umělec Nawer maluje na zeď Trafo Gallery
Zdroj: Trafo Gallery/Facebook

Putovní výstava vznikla ve spolupráci s Brain Damage Gallery z polské Lublaně. Jednou z prvních galerií na světě a jedinou v Polsku, která se věnuje graffiti. Projekt Polish Urban Art začal v roce 2014 a zatím už navštívil Bělorusko, Gruzii, Francii, Německo, Švédsko a Ukrajinu. Z České republiky pokračuje na Slovensko a do Maďarska. V Praze bude graffiti umění k vidění do 13. srpna – a nejen v galerii. Umělci dostali k dispozici také celou jednu fasádu.