Nový cirkus na Jatkách78: Ať se mládí vydovádí

Mladý nový cirkus na Jatkách78 (zdroj: ČT24)

Mladá generace tuzemských novocirkusových artistů se představuje v pražském prostoru Jatka78. Tři studentská uskupení tu své inscenace předvádějí během tří dnů.

Program začala ve středu skupina Feel The Universe. V představení The Sky's Not The Limit se snaží překonávat vlastní limity a dotknout se nebe. Za hranice se ale účinkující museli vydat ještě předtím, než se sešli ve zkušebně. Každý z nich studuje některou z novocirkusových disciplín v jiném státě, v Česku se nový cirkus zatím samostatně studovat nedá. 

Slovensko-španělské duo Lapso Circ si pro nejnovější projekt OVVIO vybralo obyčejné předměty. Před zraky diváků ve čtvrtek večer vyzkoušejí, co všechno jim projde. „Jedna z věcí, o niž se snažíme, je vyvolat v divákovi pocit, který zažíváme my. Jako kdyby byl uvnitř nás. Aby se na to díval zvenku, ale trpěl stejně jako my,“ říká jeden z členů umělecké dvojice David Diez Mendez. 

Naopak radovat se chce s diváky soubor Cink Cink Cirk. Představení Dukto nazval esperantským výrazem pro potrubí. Vedle žonglování nebo street dance v něm používá i tzv. hair hanging, tedy vis za vlasy. Průhlednými zahradními hadicemi se i s diváky propojí v pátek.