Sto zvířat vyslalo Dámu s čápem na sólovou dráhu

Rozhovor s Janou Jelínkovou (zdroj: ČT24)

Jana Jelínková je ženským prvkem skupiny Sto zvířat. Její výrazný hluboký hlas je poznávacím znakem kapely. Od ní také zpěvačka dostala k padesátinám dárek v podobě svého prvního sólového alba. Jmenuje se Dáma s čápem podle jedné ze skladeb Sto zvířat a členové kapely se na novince také podíleli.

Dáma s čápem vychází 14. července, přesně v den padesátých narozenin Jany Jelínkové. Spolu s kapelou Sto zvířat ho zpěvačka pokřtí 8. listopadu v pražském Lucerna Music Baru, chystá se také na klubové turné. V rozhovoru pro Události v kultuře představila nejen sólovou novinku, ale také v předpremiéře pustila ukázku z videoklipu k singlu Dětství.

Vzniklo vaše první sólové album proto, že jste sama měla pocit, že byste si zasloužila více prostoru, nebo nápad vzešel od kolegů z kapely?

Jsem šťastná, že to přišlo od kolegů z kapely. Ono se už o tom mluvilo dřív, fanoušci se mě ptali, proč nenatočím sólové album, ten nápad se přemílal, ale nebylo dost času. Až loni si kluci ze Sto zvířat spočítali, kolik že mi bude, a navrhli, že bych desku mohla dostat jako dárek od kapely.

Vy sama jste tedy nikdy neměla ambici dát se na sólovou dráhu?

Nikdy jsem o tom takhle neuvažovala, protože je mi mezi chlapci dobře.

Z videoklipu k singlu plyne, že dětství je obdobím osamění a izolovanosti. Tak jste to zamýšleli?

Nevím, jestli úplně osamění nebo nesvobody. Ale je to rozhodně období, kdy je člověk cizelován rodiči a různými ústavy. Každému z nás dětství, myslím si, zamává v jinou chvíli, pocitově vnímáme jeho konec každý jinak. 

Jste profesí učitelka, takže k tématu máte blízko.

Samozřejmě. Zdá se, že mně by dětství nemuselo skončit vůbec, protože se v jeho blízkosti neustále pohybuju. 

Deska Dáma s čápem je pojmenovaná podle jedné z nejslavnějších skladeb skupiny Sto zvířat. Je cosi jako váš portrét?

Dá se říct, že ano, protože je to píseň, která se stala už takovou mojí značkou. Původně na CD měla i být, spolu s dalšími nově smíchanými zvířecími písněmi, ale nových skladeb se objevilo tolik, že jsme vydali jenom ty nové a z Dámy s čápem zůstal jen název.

S kapelou Sto zvířat jste strávila polovinu svého dosavadního života. Dá se to vydržet? 

Dá. Jsem konzervativní typ, pořád učím na jedné škole a stále zpívám v jedné kapele. Doufám, že vydržím, že mě chlapci ještě chvíli snesou.