Pouliční divadlo už je za dveřmi

Začal pouliční festival Za dveřmi (zdroj: ČT24)

Barevný průvod obřích loutek v centru Prahy zahájil v pondělí festival Za dveřmi. Devátý ročník přehlídky pouličního divadla nabízí téměř dvacítku vystoupení českých i zahraničních artistů, herců a klaunů.

Loutkový průvod s artisty na chůdách připravilo V.O.S.A. Theatre. Soubor vznikl před sedmi lety, poprvé se představil na EXPO 2010 v Šanghaji, letos se na světovou výstavu chystá opět. Příprava jedné obří loutky na Václavském náměstí, kde průvod začínal, zabrala artistům zhruba čtvrt hodiny, práci komplikovalo větrné počasí. Přesto se průvod nakonec vydal na cestu. 

Cílem bylo výstaviště v Holešovicích, kde se odehrává největší část festivalu. Tamní program odstartovala netradiční akce - lyžařský závod v červenci. Souviselo s představením Běžkařská odysea dua Bratři v tricku. Ve své show se inspirovali dvěma rčeními: německým „běžkaři žijí déle“ a českým „smích prodlužuje život“.

Pro bláznivé herce

„Kdo přijde na ulici s připraveným představením a čeká, že všechno půjde tak, jak si nazkoušel ve zkušebně, bude zklamán, protože faktorů, které ovlivňují děj, je hodně - od počasí po náladu diváků,“ upozoňuje jeden z „bratrů“ Adam Jarchovský, že pouliční divadlo je specifická disciplína.

Běžkařská odysea (Bratři v tricku)
Zdroj: Bratři v tricku

Ředitel festivalu Za dveřmi Jakub Vedral s ním souhlasí: „Pouliční herec musí být ještě trochu bláznivější než herec v kamenném divadle. Mnohdy máme diváka pouze na tak dlouho, jak dlouho ho dokážeme zaujmout. Tady nehrozí, že byste si dávali nohu přes nohu a nemohli odejít, protože vedle vás sedí moc lidí a je vám to trapný. Tady když se rozhodnete, že odcházíte, tak prostě odcházíte.“

Zaujmout kolemjdoucí se do 13. července v pražských ulicích pokusí ještě španělský energický showman Adrian Schvarzstein, slovenské Teatro Tatra nebo francouzský soubor Cie Une de Plus.