Dobrá hudba pro dobrou náladu. Bohemia Jazzfest ji doveze na šest náměstí

Jazzovou hudbu na česká náměstí přivádí festival Bohemia JazzFest už dvanáct let. Do publika přiláká více než sto tisíc diváků. Aktuální ročník se koná v šesti městech, začíná 10. července v Praze a končí 18. července v Brně. Na úvodním koncertě zahraje také zakladatel a ředitel akce, jazzman Rudy Linka. Letošní program představil v rozhovoru.

Na úvodním večeru vystoupí Miroslav Vitouš, který po sólovém setu zahraje i s kytaristou a zakladatelem Bohemia JazzFestu Rudym Linkou. Kdo bude tím třetím do vašeho tria?

Italský bubeník Roberto Gatto z Říma a také bigband Českého rozhlasu, takže na pódiu bude plno muzikantů. S Miroslavem jsem už několikrát hrál, s Robertem jsem nehrál nikdy, ani s big bandem, ale myslím, že všichni posloucháme ty samé desky, takže to musí nakonec všechno dobře dopadnout.

Jakou atmosféru pro vás mají open air koncerty na náměstích?

Na začátku bylo cílem festivalu přivézt sem – alespoň dle mého – opravdu výbornou hudbu, která bude pro všechny úplně zdarma. Ale když jsem se tak průběžně díval na fotky obecenstva, najednou jsem zjistil, že se všichni usmívají, že diváci jsou dobře naladěni. A uvědomil jsem si, že dobrá hudba dává dobrou náladu a dobrou energii do života. To je vlastně takové nové poslání festivalu.

Rudy Linka o festivalu (zdroj: ČT24)

Setkáváte se s velkým zájmem i ze strany vystupujících?

S obrovským zájmem. Řekl bych, že festival je dneska pódiem pro plno kapel, které nejsou třeba tak známé a najednou se v Česku stanou známými. Snažíme se je vybírat tak, aby se doplňovaly. Nestačí jen výborně hrát.

Kromě zmiňovaných jmen, kdo jsou dalšími účinkujícími na letošním festivalu?

Každý rok říkám, že máme úžasný program – a myslím to úplně vážně. V letošním programu se jazz ještě víc otevírá všemu. Máme kapelu Nat Osborn Band z Brooklynu. Brooklyn, to znamená všechno možné smíchané dohromady. To je přesně tahle kapela, neslyšel jsem nikoho jiného znít tak brooklynsky. Máme i kapelu Soul Rebels, je to vlastně dechovka, akorát že jsou z New Orleans a hrajou úplně jinak než jakákoliv dechovka. Největší hvězdou je John Scofield. 

Jeho koncert bude nahrávat Česká televize. Scofield se na festival vrací už poněkolikáté.

Hraje tu počtvrté. Jazzovou hudbu posouvá neustále někam jinam, neustále se mění, takže je naprosto v pořádku, že se vrátil počtvrté. Je mu 65 let, je už vlastně v důchodu. Takže bych chtěl vyzvat všechny důchodce, aby se přišli podívat, jak tenhle penzista hraje daleko odvážněji než ti, kterým je pětadvacet.

Může vám nějak zhatit program počasí?

Zrovna John Scofield hrál na festivalu třikrát a třikrát šíleně pršelo. A dokonce i na zítra hlásí bouřky. Na druhou stranu musím říct, že když při koncertech začne pršet, najednou tam v dešti stojí pět tisíc lidí, tak John hraje jako o život. Nikdy jsem ho neslyšel hrát tak výborně, jako když prší na Bohemia Jazz Festu.

Program Bohemia JazzFestu 2017
Zdroj: ČT24

Festival se uskuteční v šesti městech: Praze, Plzni, Liberci, Domažlicích, Táboře a Brně. Je nějaký klíč k jejich výběru?

Měst, která by chtěla festival, je hrozně moc, ale nemáme možnost, aby byl úplně všude, ani to není náš cíl. Hlavně je třeba mít vše potvrzené už koncem prosince, což zní jako dost času, když festival je v červenci, ale v Česku je všechno šíleně pozdě. To je specialita Česka. Ne za pět minut dvanáct, ale ve dvanáct nula dva. Věci se stejně stanou, ovšem je to tak pozdě, že si kolikrát říkám, že je úplně nemožné to udělat.