Designéra si žádá designéra, který nemyslí jen na design

Kam míří současný tuzemský průmyslový design? Napovídá „retrospektivně-perspektivní“ výstava Designéra! v brněnském Technickém muzeu. Představuje výběr prací z historie oboru od 90. let minulého století. To nejlepší do expozice vybralo z děl svých posluchačů i Vysoké učení technické v Brně.

Smyslem výstavy je přiblížit lidem práci designérů. Vyvést návštěvníky z poměrně častého omylu, že designér řeší pouze tvar a barvu výrobků. Měl by být ale schopen i hledat analyticky řešení a souvislosti s marketingem či obchodní strategií.

Brněnská VUT se snaží to vše propojovat, je jednou z mála škol technického zaměření, na které se učí i design. Z diplomových prací studentů si lidé mohou prohlédnout návrh kloubové řezačky, vizi letištního tahače nebo design ortézy.

Oblíbeným předmětem práce jsou pro studenty auta. „Mnoho témat je z oblasti transport designu, tedy dopravních prostředků. Samozřejmě zaměřené i na elektromobilitu,“ potvrzuje Ladislav Křenek, vedoucí oboru průmyslový designu na VUT. Prosadit se ale v automobilovém průmyslu není snadné. „Uplatní se opravdu jen ti nejlepší. Chce to být opravdu zapálený pro obor, je v něm tvrdá konkurence.“

Průmysloví designéři z Brna vystavují (zdroj: ČT24)

Všechny absolventské modely se sem do Technického muzea ani nevešly. Některé jsou tu tak prezentované jen na plakátech. Jejich autoři se pokouší dosáhnout jak vizuální působivosti, tak i co nejnižší finanční náročnosti. „Průmyslový design se snaží, aby výrobu ulehčil, aby bylo možné ho opakovat ve velkých sériích,“ upřesnil spoluautor výstavy Tomáš Blaha.

Výstava, jejíž název je složeních slov „design“ a „éra“, potrvá v Technickém muzeu až do konce září.