Golem čeká ve sklepě. Opravená Werichova vila na Kampě se otevírá veřejnosti

Opravená Werichova vila na pražské Kampě se v pátek večer otevírá veřejnosti. Slavnostní večer doprovodí hudební a taneční program za účasti řady známých osobností. Přes čtyři století starý dům, pojmenovaný podle svého nejslavnějšího nájemce, po letech chátrání opravila Praha 1. Do nájmu ho dostala Nadace Jana a Medy Mládkových, která ve vile bude provozovat muzeum.

Muzeum začne běžně fungovat v sobotu. Na páteční večer je naplánován slavnostní večer s programem a krátkými prohlídkami, na které je nutné se zaregistrovat na místě mezi 18:45 a 21:30. Na otevření dorazí také umělci, kteří jsou nějak spjatí s osobností Jana Wericha, půjde například o Jiřinu Bohdalovou, Jiřího Menzela, Jana Přeučila nebo Josefa Zímu. Dobovou hudbou akci doprovodí Sestry Ježkovy a kapela Melody boys.

Špajz Jana Wericha

„Jsme strašně rádi, že sen paní Medy Mládkové se po 14 letech naplňuje,“ uvedl předseda správní rady nadace Jiří Pospíšil. Návštěvníkům budou otevřena všechna čtyři podlaží, drtivá většina expozice je věnována životu a dílu Jana Wericha. V mezaninu je k vidění menší výstava věnovaná tvorbě a životu básníka Vladimíra Holana, který v objektu také dlouho žil.

V místnostech Werichova bytu se výstava dělí na několik tematicky zaměřených částí. První, stylizovaná do podoby divadelní šatny, přibližuje Osvobozené divadlo. Její součástí je například dobové piano, které zároveň funguje jako jukebox, přehrávající nejznámější šlágry Jaroslava Ježka. 

Další místnost představuje dva nejznámější Werichovy filmy, Císařův pekař – pekařův císař a Byl jednou jeden král. K vidění jsou kostýmy, které navrhl Jiří Trnka, zapůjčené z barrandovských studií.

Werichova vila na Kampě zve návštěvníky (zdroj: ČT24)

Třetí místnost se zaměřuje na Werichovu tvorbu pro děti, zejména Fimfárum či roli v seriálu Pan Tau. Následuje pracovna, kterou se nadaci podařilo zařídit několika původními kusy nábytku, získanými od Werichových rodinných příslušníků. Jsou tam i Werichovy brýle, dýmka a rybářský kufřík. „Jan Werich také velmi rád jedl, takže do budoucna zpřístupníme špajz Jana Wericha,“ doplnil Pospíšil.

Do sklepa nadace umístila repliku golema, vytvořenou podle originálu z filmu Císařův pekař – pekařův císař. Návštěvníci si tam budou moci také z hlíny vytvořit vlastního golema. V polovině září chce nadace expozice doplnit novými interaktivními prvky. „Půjde o technologii, kterou ještě žádné české muzeum nevyužívá,“ řekl Pospíšil. 

Nadace platí radnici Prahy 1 za nájem vily 600 tisíc korun ročně. Nájem má na deset let s následnou opcí na dalších deset. Podle Pospíšila do expozice investovali zhruba pět milionů korun. Na provoz muzea, které nemá ambici být ziskové, si nadace chce vydělávat kromě vstupného i komerčními pronájmy pro soukromé akce.

Praha 1 za dvouletou opravu vily zaplatila zhruba 35 milionů korun. Radnice hledala využití pro vilu dlouho. O novém využití vily hlasovali i občané, nejvíc jich podpořilo projekt Musea Kampa. Dalšími uchazeči o pronájem byl projekt Post Bellum a Nadace Charty 77.