Diplomanty AVU spojuje barokní citlivost

Diplomanty AVU spojuje barokní citlivost (zdroj: ČT24)

V pražském Veletržním paláci začala tradiční výstava diplomantů Akademie výtvarných umění: Diplomanti AVU 2017. Ve třech různých prostorách galerie představuje všechny ateliéry a úspěšné absolventy. Ačkoliv se výstava koná ve věku digitálního obrazu a sociálních sítí, vyznačuje se podle kurátora barokní citlivostí.

„Pro mne bylo důležité se opravdu zamyslet nad tím, jestli tenhle ročník má nějaké specifikum, jestli je tu něco charakteristického. Spíš než že by to bylo téma, médium nebo přístup, tak jsem se pokoušel najít určitou formu citlivosti,“ uvažuje kurátor Václav Janoščík.

„Nebojím se trochu provokativně říct, že je to barokní citlivost. To znamená, že ta instalace nevypadá jako instalace současného umění, vůbec se nesnaží o minimalismus nebo jednoduchost, naopak se snaží třeba o gradaci hmoty uměleckých děl,“ pokračuje kurátor.

Koncepce se pokouší začlenit do expozice výrazněji také obory, které na Akademii výtvarných umění stojí mimo oblast volného umění, například restaurátoři nebo architekti. Výstava Diplomanti AVU 2017 potrvá ve Veletržním paláci do konce července.