Taneční performerky zpomalily čas ve třicetihodinovém Momentu

Třicetihodinové taneční Momentum (zdroj: ČT24)

Na piazzettě Národního divadla se před víkendem na třicet hodin zpomalil čas – díky site-specific maratonu nazvanému Momentum. Dvě performerky tanečního divadla tu vyzvaly kolemjdoucí v centru Prahy k zastavení a silnějšímu prožití přítomného okamžiku.

„Žijeme v hrozně rychlé době a často nestíháme události vůbec prožívat,“ obává se jedna ze dvou performerek Miřenka Čechová. „Někdy prostě stačí jenom zastavit – a tak zastavujeme čas,“ nabídla podle ní performance zamyšlení nad každodenní uspěchaností života. 

Představení Momentum je inspirované japonským tradičním uměním buto. Avantgardní forma tance, vyznačující se pomalými, meditativními pohyby, se v Japonsku poprvé objevila na konci padesátých let minulého století. Nemá žádná přesná pravidla. „Pro mě je to především životní filozofie, nejen forma umění,“ poznamenala druhá z účastnic netypického maratonu, německá tanečnice Sabine Seumeová. 

„Je o zvládnutí démonů, ega, zkrocení naší vůle, toho, že chceme pořád něco dělat, rychle se hýbat. V buto se ale nemůžeme ani rychle smát nebo odehnat vosu, co nám sedí na ramenou,“ vysvětlila podrobněji Miřenka Čechová.

Miřenka Čechová a Sabine Seumeová při performanci Momentum
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Obě ženy se do sebe uzavřely na třicet hodin. Performance začala ve čtvrtek ve čtyři hodiny odpoledne a skončila v pátek v deset večer. Tanečnice tak ve svém vystoupení pokračovaly i celou noc, nezastavila je ani bouřka.  

Piazzettu Národního divadla přetvořily na otevřený pokoj bez stěn, v němž prožívaly všednodenní momenty: ranní rozcvičku, čas strávený na sociálních sítích, ale i poslouchání oceánu, lekci baletu nebo párty šílených melancholiků a snídani snílků. Momentum zopakují ještě v prostorách Werichovy vily 22. a 23. července, performance bude součástí festivalu Nultý bod.