Luba Skořepová zůstala SAMA. Poslední film zachycuje touhu tvořit až do konce

Luba Skořepová zůstala SAMA (zdroj: ČT24)

Film SAMA je poslední prací herečky Luby Skořepové. Filmový štáb prožil tři měsíce v jejím bytě, aby zachytil osobní zpověď, která vypovídá o smutku na sklonku života i o nezdolné touze tvořit až do konce. Dokument, do kterého koprodukčně vstoupila i Česká televize, se představí na 21. září při příležitosti hereččiných nedožitých 94. narozenin.

Film vypráví o staré ženě, která zůstala na všechno sama. Zájem přátel, rodiny a divadel slábne, a tak se herečka rozhodne, že film je její poslední šancí vrátit se na jeviště. „Musím se naučit žít s těmi lety, ale hrát bych chtěla pořád,“ říká ve filmu Skořepová.

Největší dar je herectví

„Ona si vůbec nedokázala představit, že bude prostě doma,“ upozorňuje režisér Otakar Faifr. Zachycuje, jak Skořepová produkuje vlastní představení, které pro sebe napsala. Pomocí mobilního telefonu zařizuje pronájem sálu, shání režiséra a kolegyni, která by s ní vystupovala.

„V devadesáti letech si nechat vytisknout plakátky na vlastní inscenaci a chodit po okolí divadla a vylepovat plakátky v restauracích, to je u herečky, která strávila bezmála sedmdesát let v Národním divadle, obdivuhodné,“ podotýká Otakar Faifr. Intenzivní zájem měla také o natočení filmu a brzy se stala hlavním motivátorem celého štábu.

Emeritní členka Národního divadla během svého téměř sedmdesátiletého působení na české první scéně vytvořila na 160 rolí. Z prken zlaté kapličky sestoupila až v jednadevadesáti letech. Další role ztvárnila ve filmu a v televizi. „Největší dar, jaký jsem dostala, je herectví,“ tvrdila.

Režisér chce nyní slavnou herečku pomyslně vrátit na divadelní prkna. Dokument SAMA bude mít premiéru 21. září při příležitosti hereččiných nedožitých 94. narozenin. Cílem štábu je, aby se odkaz Luby Skořepové ten den hrál v divadelních sálech po celé republice.