Trailer: Vít Klusák představuje portrét něžného neonacisty

Trailer: Svět podle Daliborka (zdroj: ČT24)

Dalibor K. nesnáší svoji práci, cikány, Židy, uprchlíky, homosexuály, Merkelovou, pavouky a zubaře. O svou nesnášenlivost se podělí v novém dokumentu Víta Klusáka Svět podle Daliborka. Film bude mít premiéru na letošním festivalu v Karlových Varech, který ho zařadil do soutěžní sekce dokumentů. Už nyní ale představil trailer.

Klusákův snímek je podle uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha „stylizovaným portrétem takového normálního českého neonacisty“. Sedmatřicetiletý Dalibor pracuje jako lakýrník, žije se svou matkou a skládá naštvané písně. Jeho home video s vystřelovacím obuškem se stalo na českém internetu hitem ještě před aktuální vlnou youtuberů.

Tehdy si ho Vít Klusák všiml a po dobu dvou let jeho příběh sledoval. „Holohlavý muž se ve videu oháněl vystřelovacím obuškem, působil znepokojivě, dojemně i komicky, chvíli jsem byl přesvědčený, že je to herec. Ukázalo se ale, že není,“ podotýká dokumentarista. Byl by ale prý nerad, kdyby vyznění filmu mělo sklouznout k posměchu. Mrazivé podtóny upozorňují na mnohem širší problém společnosti.

Svět podle Daliborka
Zdroj: ČT

„Náš film není portrét jen jednoho ‚nazi-šílence‘, film ukazuje, že s nenávistnými postoji souhlasí jeho kolegové, spolužáci, kamarádi i nejbližší. Naší neskromnou ambicí je skrze Dalibora nahlédnout do hlav a srdcí tisíců lidí, kteří svůj světonázor podřídili nenávistnému strachu z jinakosti. Ukázat, z jakého podhoubí se rodí novodobá vlna rasismu a nesnášenlivosti,“ říká.

Tvůrci film uvádějí s podtitulem „portrét něžného neonacisty“. Tomu odpovídá i plakát, na němž je oblíbené nazi písmo vyvedené v růžové barvě. Svět podle Daliborka poznají také diváci mimo karlovarský festival, do kin snímek, natočený v koprodukci České televize, vstoupí 13. července.