Gustáv Husák založil Funky Leninz v knižní grotesce Karla Veselého

Publicista Karel Veselý vydal románový debut (zdroj: ČT24)

Příběh fiktivní funkové kapely z dob komunismu vypráví knižní groteska Bomba Funk. Debutový román hudebního publicisty Karla Veselého se ptá, zda může hudba změnit běh dějin. Jeho text černobílými ilustracemi doprovodila dvojice výtvarníků Jiří Franta a David Böhm.

Patnáct let starý nápad prý Karel Veselý vytáhl ze šuplíku, aby si odpočinul od psaní publicistiky. Děj mystifikačního románu se odehrává v roce 1988 a vypráví o skupině Funky Leninz, která má svými optimistickými písněmi znovu zažehnout ducha revoluce. Sestavit ji nechá prezident Gustáv Husák.

„Osloví jednoho svazáka a ten poskládá funkovou kapelu z lidí, které pokládá za nejvíc funky v československém národě. Začnou hrát hudbu, která má znovu vzbudit nadšení v lidech, ale celé se to trošku zvrtne,“ prozradil Veselý. 

Na první pohled je Bomba Funk humorným a absurdním příběhem. „Pod ním má být ale úvaha o tom, jestli hudba může nebo má měnit společnost,“ doplnil autor. Román vydal poprvé, jeho knižní prvotinou ale byla v roce 2010 Hudba ohně, zachycující dějiny černošské hudby.