Druhá série První republiky se řítí do finále jako o závod

Ve Velké Chuchli v Praze se tento týden natáčely poslední záběry druhé série První republiky, která je pokračováním úspěšného dobového seriálu, který pokrývá období od vzniku samostatného Československa do konce druhé světové války. Sága rodiny Valentových tentokrát začíná v roce 1928, děj se tak oproti předchozím dílům posouvá o osm let.

Jedna z posledních klapek padla v depu závodních automobilů, vznikaly zde ale záběry z úvodní scény prvního dílu pokračování. „Auta budou asi největší atrakcí série. Do automobilového prostředí se podíváme nejen v prvním díle a ve finále nás čeká i velký závod,“ prozradil režisér Biser A. Arichtev. 

V seriálu se objeví zhruba dvacet veteránů, žádný z vozů není replika. „Některé opravdu závodily tehdy na velkých cenách,“ podotýká Jaroslav Šebek, který auta do seriálu poskytl. Před kamerou se projelo například Bugatti 35, které závodilo od poloviny dvacátých do poloviny třicátých let. Jeho cena dnes přesahuje deset milionů korun, ale i před devadesáti lety stálo jako pět běžných aut. 

Řídit veterány si mohla dosyta vyzkoušet herečka Anna Filová. V seriálu představuje Irenu Valentovou, která mezi první a druhou sérií stihla dospět z dítěte do mladé ženy. A našla zalíbení v automobilových závodech. „V té době to bylo vlastně velmi neobvyklé, aby žena běžně řídila a jezdila velké závody. Irena se ale snaží bojovat, aby mohla pokračovat v tom, co má ráda,“ doplnila Anna Fialová.

Padla poslední klapka pokračování První republiky (zdroj: ČT24)

Druhá série má třináct dílů, natáčela se sto dní. První záběry vznikly už před koncem loňského roku. Pokračování navazuje na úspěšnou první sérii - každý z dílů průměrně sledovalo 1,3 milionu diváků a práva zakoupily i zahraniční televize. Nová série by se na obrazovky České televize měla dostat na podzim.