Cirk La Putyka ve Svaté zemi: Nechal doma boha, přivezl pivo

Cirk La Putyka přivezl český nový cirkus do Jeruzaléma (zdroj: ČT24)

Novocirkusový soubor Cirk La Putyka svůj humor a umění už dovezl do Evropy, Jižní Ameriky, na Dálný východ i do Austrálie. Nyní se se svou show kombinující akrobacii, grotesku, hudbu a tanec představil na Israel Festivalu, jedné z největších kulturních akcí roku v Jeruzalémě.

Na Sionském náměstí mohli Jeruzalémané vidět podívanou, na kterou nejsou vůbec zvyklí. „Když jsme poprvé vyjížděli, měla jsem docela strach, jestli lidé náš pivní humor poberou, ale nakonec mě reakce velmi mile překvapily,“ přiznala jedna z členek souboru Anna Schmidtmajerová. Cirk do Jeruzaléma přivezl ze svého repertoáru Slapstick Sonatu a právě La Putyku, představení, které ho proslavilo. 

Přivézt do Svatého města tří náboženství inscenaci založenou na českém humoru a konzumaci alkoholu byl od souboru odvážný krok. Bez určitých úprav dramaturgie se to ale neobešlo. „Češi jsou schopní dělat si srandu opravdu ze všeho. Scény, kde si děláme srandu z boha, jsme ale opravdu do svatého místa nepřivezli,“ ujistil další z členů La Putyky Jiří Kohout. 

Slapstick Sonata
Zdroj: Pavel Kolský/La Fabrika

Dostat na Blízký východ více než dvacetičlenný soubor s veškerou technikou a rekvizitami, z nichž ty poslední dorazily teprve deset minut před prvním vystoupením, bylo značně nákladné. „Opravdu jsme nevyhráli v loterii. Obě města se rozhodla, že je důležité přispět do společného rozpočtu na podporu našich vztahů,“ podotkla Francoise Cafri, ředitelka zahraničních vztahů na jeruzalémské radnici, která se o náklady podělila s českou stranou. 

V Jeruzalémě Cirk La Putyka vystupoval 7. a 8. června, do zahraničí z domovské scény v pražském prostoru Jatka78 vyjede opět o prázdninách – nový cirkus po česku vyvezou na festivaly v Itálii, Anglii a Německu.