Praha se opět změní v divadelní prostor. Quadriennale je zážitek

Pražské Quadriennale chystá další ročník (zdroj: ČT24)

Praha vyhlásila konkurz na autora české expozice na přehlídce scénografie a divadelního prostoru. Další ročník Pražského Quadriennale se bude konat za dva roky na holešovickém Výstavišti. Přehlídky se zúčastní přes 75 zemí. Dnešní scénografie netvoří jen statický prostor, ale dokáže nabídnout zážitky, říká umělecká ředitelka přehlídky Markéta Fantová, která byla hostem Událostí v kultuře.

„Rádi bychom viděli to nejzajímavější, co se v oblasti scénografie událo na českých scénách za posledních šest let. Poslední tři ročníky rozvinuly scénografii v oblasti zážitku. To znamená, že výstava v dnešní době už není pojatá jen staticky, ale má také zážitkovou formu s různými performativními prvky,“ popisuje Markéta Fantová.

Imaginace, Proměny, Reflexe

Čtrnáctý ročník největší přehlídky scénografie a divadelního prostoru na světě se uskuteční od 6. do 16. června 2019 na holešovickém Výstavišti a dalších místech. Nabídne tři soutěžní výstavy: zemí a regionů, divadelní architektury a prostoru a studentských prací. Podobu české expozice určí výběrové řízení ministerstva kultury s uzávěrkou 31. října 2017. Tematické okruhy jsou Imaginace, Proměny a Reflexe.

Koncepce nadcházejícího ročníku je inspirována podobou hlavní ceny, která má formu koňského trojspřeží. „Zlatá triga je metaforou propojení tří různých sil. Poukazuje na důležitost spolupráce, která spojením různých schopností a talentů vede k výsledkům, jichž by jedinec těžko dosáhl sám. Tři koně znamenají tři fáze života: divokost mládí, dospělost obohacenou zkušenostmi a moudrost stáří,“ vysvětluje umělecká ředitelka.

Quadriennale nabízí možnost setkání profesionálních scénografů a zároveň obor otevírá veřejnosti a ukazuje, o čem to vlastně je. Scénografie vytváří prostředí v divadelním představení. Tedy všechno, co divák vidí, cítí, slyší.
Markéta Fantová
umělecká ředitelka přehlídky

„Jednou za čtyři roky na této přehlídce představují národní expozice aktuální scénografické trendy svých zemí. Čeští umělci nezůstávají v pozadí, Zlatou trigu v roce 1999 získala expozice Šimona Cabana a Simony Rybákové. Umělci, kteří budou přihlašovat projekty pro další ročník, by do nich měli zapracovat témata Imaginace, Proměny a Reflexe,“ pokračuje Fantová. Soutěžící nejsou omezeni v technologii ani dalších parametrech.

Padesáté výročí

Přestože do Quadriennale 2019 zbývají dva roky, už letos v říjnu jej v Nové budově Národního muzea připomene sympozium Porézní hranice. Vyvrcholí tak oslavy padesátiletého výročí přehlídky, neboť historii začalo psát v roce 1967. Kromě ohlédnutí za pěti dekádami bude kurátory zemí a regionů, profesionály z oblasti performativních umění, pedagogy a teoretiky informovat o koncepci a prostorech nadcházejícího ročníku.

Festival pořádá ministerstvo kultury a realizuje Institut umění – Divadelní ústav, jehož šéfka Pavla Petrová je také generální ředitelkou festivalu. Třináctý ročník se předloni konal na 40 místech mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem. Umělci ze 78 zemí připravili desítky expozic, které zhlédlo přes 100 tisíc zájemců.