Zlatou palmu festivalu v Cannes dostalo drama The Square

Zlatou palmu získalo drama The Square (zdroj: ČT24)

Nejvyšší ocenění, prestižní Zlatou palmu, dostalo na festivalu v Cannes drama The Square švédského režiséra a scénáristy Rubena Östlunda. Cenu za nejlepší režijní počin si odnesla Sofia Coppolová za snímek Oklamaný (The Beguiled), drsný milostný příběh z americké občanské války Severu proti Jihu. Oceněné filmy z Cannes, včetně vítězného snímku, se brzy objeví také v českých kinech.

Hrdinou vítězného filmu je úspěšný kurátor pracující v Muzeu moderního umění. Pár dní před zahájením prestižní výstavy The Square je přepaden, což rozhodně nechce nechat jen tak. Vydává se na hon za pachatelem, což ho vede do stále divnějších situací. Snímek ukazuje často groteskní svět dnešního konceptuálního umění.

Nejlepší herečkou se stala Diane Krugerová díky roli ve filmu In the Fade, který pojednává o tématu pravicového terorismu. Krugerová exceluje v roli ženy, která při bombovém útoku neonacistů přijde o manžela a dítě a vezme spravedlnost do vlastních rukou.

Diane Krugerová
Zdroj: Reuters/Regis Duvignau

Nejlepším hercem byl vyhlášen Joaquin Phoenix za svůj výkon v mysteriózním thrilleru You Were Never Really Here (Nikdy jsi tu doopravdy nebyl). Vypráví o válečném veteránovi, který usiluje o záchranu mladé dívky před obchodníky s bílým masem.

Joaquin Phoenix
Zdroj: STEPHANE MAHE/Reuters

Tento snímek zabodoval také v kategorii nejlepších scénářů. Britka Lynne Ramsayová, která napsala You Were Never Really Here, se o cenu podělila s Řekem Jorgosem Lanthimosem, který byl oceněn za snímek The Killing of a Sacred Deer (Zabíjení posvátného jelena). 

Švédské překvapení

Porotu na letošním sedmdesátém ročníku festivalu vedl španělský režisér Pedro Almodóvar. Jejími členy byli také americký herec Will Smith nebo italský režisér Paolo Sorrentino. Zlatou palmou letos porotci překvapili. Švédský film rozhodně nebyl mezi nejčastěji zmiňovanými kandidáty na nejvyšší ocenění. Mezi 19 soutěžními snímky měl silné konkurenty.

Ruben Östlund, režisér vítězného snímku
Zdroj: Eric Gaillard/Reuters

„Od soboty, kdy se představil poslední soutěžní film, se objevila řada dohadů, kdo vyhraje. Nejpřekvapivějším favoritem byl snímek 120 tepů za minutu francouzského režiséra Robina Campilla. Vypráví příběh komunity, která se v devadesátých letech snažila o zviditelnění boje proti nemoci AIDS,“ říká Tereza Willoughby z kulturní redakce ČT.

Film 120 tepů za minutu (120 battements par minute) v Cannes vyvolal bouřlivé ovace. Nakonec dostal Velkou cenu poroty.

Mezi favority, o kterých nikdo nepochyboval, patřil mimo jiné Happy End rakouského tvůrce Michaela Hanekeho nebo ruský snímek Neláska (Nelyubov) režiséra Andreje Zvjaginceva, který vypráví o manželském páru, který spěje k rozvodu, přičemž jejich dvanáctiletý syn náhle zmizí. Tvůrci tohoto filmu nakonec získali alespoň Cenu poroty.

Hlavní cenu sekce Un Certain Regard získal už v sobotu Mohammad Rasoulof za film A Man of Integrity. V této sekci byl jedním z porotců umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och.