Muzikanti a divadelníci patří do Bohnic. Mezi ploty si čistí hlavu už 25 let

Začíná víkendový hudební a divadelní festival Mezi ploty. V areálu Psychiatrické nemocnice v Bohnicích se koná již po pětadvacáté. Na jubilejním ročníku vystoupí na čtrnácti scénách 120 účinkujících. Festival se snaží upozorňovat na potíže zdravotně i duševně nemocných. Motto, které lze nalézt na stránkách festivalu, zní, že je normální mít problémy.

„Každý z nás někdy potřebuje najít místo, kde se bude cítit normálně. Svět, ve kterém v současnosti žijeme, nám někdy může připadat ve své aroganci, lhostejnosti a bezohlednosti docela šílený. A tak jsem se rozhodl potkat skvělé lidi, inspiraci, vyčistit si hlavu,“ vysvětlil v oficiální pozvánce herec Jan Potměšil, proč se na festival těší.

„Byl jsem i na prvním ročníku festivalu Mezi ploty. Hráli jsme představení, které budeme hrát i tentokrát během pětadvacátém ročníku,“ řekl Potměšil ve vysílání Studia 6. Jedná se o dramatizaci povídky Daniela Keyese Růže pro Algernon, již soubor Kašpar uvedl již ve stovkách repríz.

Krom toho se diváci mohou těšit i na Besídku divadla Sklep, premiéru inscenace Bohnické divadelní společnosti Moje duše Hoří podle života a díla Silvie Plathové, představení Dating v osmi Divadla v Dlouhé či na nový cirkus v podání souboru Losers Cirque Company.

Robert Kozler a Jan Potměšil zvou Mezi ploty (zdroj: ČT24)

Vydatná je i nabídka jmen z hudební branže. Vystoupí například Mňága a Ždorp, hned dvakrát Sto zvířat – jednou pro děti, jednou pro dospělé, Lenka Dusilová s Baromantikou, slovenská zpěvačka Katarzia, Kapitán Demo nebo Michal Pavlíček s Monikou Načevou.

„Na Central Park, který je určený obecně uznávaným uměleckým osobnostem, dorazí třeba Richard Müller, před ním vystoupí Tomáš Klus, v neděli Xindl X nebo No Name,“ pozval na nejzvučnější jména ředitel projektu Mezi ploty Robert Kozler.

Duše a její nemoc

Festival není jen hudební a divadelní přehlídkou a bohnický park si jeho organizátoři nezvolili náhodou. „V České republice žijí statisíce lidí trpících úzkostí, depresí, závislostí nebo jinou nemocí lidské duše. Jen se dobře podívejte a uvidíte je ve svém okolí. Máme skvělé obětavé odborníky, kteří dokáží pomáhat a zmírňovat utrpení. Ale psychiatrie je u nás pořád popelkou. Nedostatek financí vede k omezování služeb a zhoršování tolik potřebné péče,“ píše se na stránkách festivalu.

Na festivalu si tak návštěvníci budou moci vyzkoušet relaxační a meditační praktiky včetně dynamické meditace, vyslechnout přednášky o hypnóze, zapojit se do diskuzí s psychology a terapeuty nebo se seznámit s prezentacemi neziskových organizací a chráněných dílen.