Amadeus a Trainspotting jsou Na hlavu. Festival bourá předsudky o duševní nemoci

Festival Na hlavu bourá předsudky o duševních nemocech (zdroj: ČT24)

Nový festival Na hlavu bourá předsudky o duševních nemocích. Program přehlídky, kterou v pražském kině Světozor pořádají pracovníci Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), nabídne promítání filmů i nové vědecké poznatky. Festival zahájil ve čtvrtek večer snímek Amadeus spojený s přednáškou psychiatra Cyrila Höschla.

Festival potrvá do 23. dubna. „Nabídne netradiční spojení projekcí často velice známých filmů s přednáškami, jež filmy představí v novém světle. Kultovní snímky jako Amadeus nebo Trainspotting tak uvidí diváci optikou duševního zdraví a nemoci,“ uvedl mluvčí ústavu Jan Červenka. 

Filmy mohou podporovat předsudky a společenské stigma

Přehlídka upozorňuje na problematický fakt, že filmy mohou podporovat předsudky a stereotypy, což posiluje společenské stigma nemocných lidí. Festival Na hlavu si klade za cíl naopak otevřít odborná témata široké veřejnosti, snižovat stigmatizaci, nabourávat zažité stereotypy o duševním zdraví a přispět k lepšímu životu lidí s duševním onemocněním. 

„Právě předsudky a stigmatizaci lidí s duševním onemocněním chceme formou festivalu překonávat. V zahraničí už podobné akce běží řadu let. Stigmatizaci totiž lidé s duševní nemocí mnohdy považují za větší problém než samotnou nemoc,“ doplnila vedoucí skupiny zaměřené na výzkum stigmatizace v NUDZ Miroslava Janoušková.

Po úvodním filmu Amadeus režiséra Miloše Formana psychiatr Cyril Höschl objasní vztah mezi nemocí a kreativním géniem. Dále budou uvedeny filmy Pořád jsem to já o Alzheimerově nemoci s přednáškou Pavla Mohra, Proti přírodě o sexualitě s přednáškou Kateřiny Klapilové a Renáty Androvičové nebo V hlavě o emocích s přednáškou Radvana Bahbouha.

Program festivalu ukončí přednáška Jiřího Horáčka o návykových látkách a závislostech spojená se snímkem Trainspotting. Diváci se tak dozví podstatné informace přímo od psychiatrů. Filmy a přednášky doplní doprovodný program, který zahrnuje třeba terapeutické dílny, výstavu plakátů nebo technologické instalace.

Součástí festivalu je křest knihy od kolektivu autorů z NUDZ Mozek a jeho člověk, mysl a její nemoc, která přináší nové poznatky z řady oblastí, například zpracování času v mozku, evoluční podklady lidské sexuality a partnerských preferencí nebo neurobiologie spánku a snů.

Duševní onemocnění za rok prodělá až třetina Čechů

Národní ústav duševního zdraví sídlí v Klecanech u Prahy. Nějaké duševní onemocnění za rok prodělá podle odhadů expertů čtvrtina až třetina Čechů a Češek, většina potíže ale neřeší. Zhruba 14 procent trpí úzkostnými poruchami, sedm procent depresemi a téměř šest procent demencí.

Za posledních deset let vzrostl podíl invalidních důchodců kvůli duševnímu onemocnění z 15 na 20 procent. Česká republika ročně přichází kvůli duševním nemocem o miliardy korun. Částka zahrnuje pokles produktivity, ušlou mzdu a výdaje na léčbu.