Příběhy z dětských domovů vypráví komiksy

Komiksoví kreslíři zpracovali příběhy dětí, které z různých důvodů nevyrůstaly ve své rodině. Souborně vyšly pod názvem Nejisté domovy. Zároveň komiksové příběhy vystavuje pražská galerie a knihkupectví Xaoxax.

Převyprávět příběhy z ústavů sociální péče pomohli hrdinům výtvarníci ve spolupráci se spolkem Ašta šmé. „Šlo o skutečné lidi, takže jsem musela více respektovat, co se v příběhu děje. To bylo zajímavé, protože vždycky jsem pracovala s fikcí, s vymyšlenou postavou, s níž jsem si mohla dělat cokoli,“ podotkla jedna z kreslířek Františka Loubat. 

V České republice žije bez vlastních rodičů zhruba dvacet tisíc dětí,  téměř polovina z nich je umístěna v ústavní péči. Podle autorů jde o zbytečně vysoké číslo. „Pro mě bylo nejdůležitější poskytnout co nejvěrnější obraz o těchto dětech a sdělit ho mainstreamové veřejnosti. Předpokládám, že kdyby lidé skutečně věděli, co ty děti opravdu prožívají, jak vypadají dětské domovy, neměli by tak apatický postoj,“ domnívá se Máša Bořkovcová, autorka scénářů ke komiksům. 

O Nejistých domovech se v galerii Xaoxax mohou lidé více dozvědět do 2. května.

Příběhy dětí z dětských domovů v komiksech (zdroj: ČT24)