Člověk a jeho svět. Před 130 lety se narodil Josef Čapek

23. března 1887, tedy přesně před 130 lety, se narodil spisovatel, novinář a jeden z nejvýznamnějších malířů českého kubismu Josef Čapek. Řada lidí se s jeho tvorbou potkala už v dětství díky knize Povídání o pejskovi a kočičce, kterou napsal i ilustroval. Záběr jeho tvůrčí činnosti byl ale mnohem širší, než jen dětská tvorba.

Člověk mnoha profesí

„Čapek byl osobnost velice bohatá a mnohostranná a jeho tvorba obnáší několik profesních kariér. Byl dramatik, scénograf, literát, malíř, ilustrátor, karikaturista, byl výtvarný a literární referent. Ve všech oborech se promítal jeho přístup k životu a tvorbě stejně, takže ať pracoval, kde pracoval, jde pořád o stejného Čapka,“ shrnuje Pavla Pečinková z Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze. Dokonce lze podle ní sledovat ve výtvarné a literární tvorbě Josefa Čapka stylové a tematické paralely.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle jejích slov se v Čapkově tvorbě objevuje řada motivů, ale za základní téma se dá označit Člověk a jeho svět. „Jemu šlo o život a o člověka,“ zmiňuje Pavla Pečinková a dodává, že Josef Čapek se nikdy neupsal konkrétnímu uměleckému stylu. „Co spojuje všechna jeho období, je snaha tvořit a nenapodobovat,“ říká.

Proč maluji, proč píšu? Abych si ulevil. Nemám čas, ani drzost vyrábět umění.
Josef Čapek
malíř, spisovatel a novinář

Člověk tvůrčí

Po svých studiích na tkalcovské škole ve Vrchlabí absolvoval starší z bratrů Čapkových malbu a kresbu na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. Brzy začal i vystavovat a redigovat umělecké časopisy. Pracoval a navštěvoval umělecké kurzy třeba v Paříži. Josef Čapek byl zásadním představitelem české moderny, která mimo jiné pro výtvarné umění objevovala právě dětský svět.

obrázek
Zdroj: ČT24

Spolu se svým o tři roky mladším bratrem Karlem působil třeba v Národních listech nebo Lidových novinách. Společně ale také vytvořili některé literární skvosty – například povídky vydané pod názvem Zářivé hlubiny nebo dramata Ze života hmyzu a Adam stvořitel.

Člověk etický

Na obavy z blížící se války reagoval ostrými karikaturami, k těm výrazným patří kresby z cyklu Diktátorské boty. Další satirické kresby byly součástí cyklů Moderní doba a Ve stínu fašismu, všechny tři vyšly souborně ve svazku s názvem Dějiny zblízka.

Pavla Pečinková: Josef Čapek tvořil svobodně. Jako šaman (zdroj: ČT24)

Za protifašistickou činnost byl Josef Čapek hned 1. září 1939 zatčen a během následujících let prošel několika koncentračními tábory. Pobyt v Bergen-Belsenu se mu stal osudným, poslední zpráva o něm pochází z dubna 1945. Zahynul zřejmě nedlouho poté.

Dívka v růžových šatech od Josefa Čapka
Zdroj: ČT24

Koncept tvorby Josefa Čapka měl podle Pečinkové základ etický, malířův přístup shrnuje přesvědčení, že umělce nedělá talent řemeslný, ale mravní. „Talent mravní v jeho pojetí byl sledovat svou vizi, vyjadřovat se svobodně bez ohledu na požadavky trhu, módy, vyjádřit to, co já jako člověk cítím a co já jako člověk mohu o světě a o životě říct,“ uzavírá své hodnocení.

  • Díla malíře Josefa Čapka patří mezi nejdráže prodávané na českém trhu. Jeho autorský rekord padl loni, kdy se obraz V červnu prodal za více než 14 milionů korun. Představitel českého kubismu a sociálně laděných děl je také často vystavovaným autorem. Jeho výstavu na přelomu let 2009 a 2010 si na Pražském hradě prohlédlo přes 73 tisíc lidí.