Ejhle Cura! Slavný pěvec dirigoval v Praze premiéru svého oratoria

Světová premiéra s Josém Curou v Praze (zdroj: ČT24)

Argentinský tenorista představil ve středu pražskému publiku ve světové premiéře vlastní oratorium Ecce Homo. Slavný pěvec, stálice předních operních domů, vystoupil v Obecním domě se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK. Své dílo dirigoval a zároveň se ujal role Krista.

Oratorium o posledních okamžicích života Ježíše Krista složil Cura, když mu bylo dvacet sedm let. Pak téměř tři desetiletí leželo v šuplíku. „Člověk se z romantického snílka mění ve stoického snílka. Stojíte nohama více na zemi, jste realističtější. Podstata hudby je stejná, motiv je stejný, text je stejný, ale instrumentace, to, jak pracuji s orchestrem, je výsledek pětatřicetileté zkušenosti,“ uvedl Cura, co takový časový odstup znamenal pro nastudování.

Spolupráce s orchestrem FOK byla náhoda

V Obecním domě, sídle orchestru FOK, je Cura poslední dvě sezony jako doma. K užší spolupráci dopomohla náhoda před třemi lety, kdy se argentinský pěvec a český orchestr potkali na letišti v Madridu a letěli společně do Prahy. „Manažerka orchestru ke mně během letu přišla a zeptala se, jestli bych s nimi nechtěl spolupracovat. Chvíli jsme si povídali a nakonec se dohodli na tříleté umělecké rezidenci,“ popsal tehdejší setkání Cura.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rezidenčním umělcem Symfonického orchestru hlavního města Prahy se stal loni na jaře. „Když jsem s ním vystupoval naposledy v září, napsal pak jeden kritik na internetu: Orchestr hraje Curu a Cura diriguje orchestr, jako kdyby měli milostný vztah. To byl pro mě velký kompliment,“ těší ho reakce na jeho pražská vystoupení.

Při premiéře svého oratoria se Cura předvedl dokonce v trojroli ‒ zpěváka, skladatele a dirigenta. Skladbu i dirigování původně studoval a chtěl se jim výhradně věnovat, než byl objeven jeho hlasový talent.