Dominik Mareš tvoří od Václaváku do Pragovky, od ambice ke smyslu

Návrat k okamžiku prožitku hlásí výtvarník Dominik Mareš. I proto nazval svoji výstavu Od ambice ke smyslu. Plátna s jeho abstraktním uměním jsou první instalací v nově vzniklém prostoru Pragovka Gallery.

Ostravský rodák žije v Praze více než dvacet let, celou tu dobu tvořil v centru města, nyní svůj ateliér přesunul do Pragovky. Na předchozí místo upomíná na výstavě obraz zachycující neony Václavského náměstí.

„Na Václavském náměstí jsem tvořil dlouhá léta v tichu a izolaci. Zde jsem byl ambiciózní, v Pragovce věci nabývají smysl. Přes den vnímám ruchy z Kolbenovy ulice, která se s nocí utiší, a v létě člověk může slyšet cvrčky. Nejsem zde sám ani osamocen, když se komunita tvořících umělců stále rozšiřuje. Věřím, že se Pragovka stane do pár let centrem dění pro všechny zájemce o umění,“ předpokládá výtvarník.

Dominik Mareš vystavuje barevné abstrakce (zdroj: ČT24)

Ostatní plátna výstavy už patří jenom světu Pragovky a ke každému se dá vyprávět příběh. V Marešových nejnovějších obrazech lze najít inspiraci přírodou, láskou a nechybí ani návrat k rodné Ostravě. 

Barevné abstrakce by měly hlavně vzbuzovat pocit zklidnění a třeba i touhu vrátit se k nim. „Ať si tady odpočinou, najdou svůj klid a do budoucna i smysl,“ přeje návštěvníkům Dominik Mareš. 

Na cestu Od ambice ke smyslu se s jeho tvorbou mohou vydat do konce března.