Dům v Divadelní ulici: následky výbuchu nahradilo umění a design

V domě, který zničil výbuch, se otvírá galerie (zdroj: ČT24)

V dubnu 2013 vybuchl v domě v Divadelní ulici v centru Prahy plyn. Silná exploze vysypala okna v okruhu stovek metrů, zraněno bylo 43 lidí. Po čtyřech letech se v části budovy otvírá Centrum umění a designu SmetanaQ.

Výbuch plynu způsobilo porušení technických norem v 70. letech minulého století. Policie označila za viníka stavbyvedoucího bývalého podniku Středočeské plynárny, vzhledem k tomu, že už zemřel, byl ale případ odložen. 

Část domu směřující do Divadelní ulice je zatím nepřístupná. „Prostor je zabezpečen, nehrozí zřícení, statici jej neustále monitorují,“ ujišťuje majitel budovy Jiří Onderka. Zatím není jasné, kdy a jestli vůbec bude možné tuto část využít.

Následky výbuchu plynu v Divadelní ulici
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Mladí výtvarníci z Prahy a Berlína

Polovina budovy obrácená na Smetanovo nábřeží ale prošla rekonstrukcí a proměnou v umělecké centrum nazvané SmetanaQ. Lidé zde najdou kavárnu a také prostor pro prezentaci současného designu. V nejvyšším patře vznikla galerie. Její činnost zahajuje na konci února výstava Junge Prager, Junge Berliner, kterou připravila galerie Cermak Eisenkraft.

„Dali jsme prostor mladým autorům z Čech a Berlína. Kurátorem instalace je Jiří Černický, šéf ateliéru malby na UMPRUM. Zjistili jsme, že komunikace mezi jednotlivými akademiemi je mizivá, proto jsme vytvořili tento projekt, abychom je propojili,“ vysvětlil galerista Tomáš Zapletal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Výstavu i dům si mohou zájemci projít každý den kromě pondělí od devíti do šesti hodin. Česko-berlínská instalace bude představena také v Českém centru v Berlíně.