Frontman Nirvany a člen Klubu 27 Kurt Cobain by oslavil padesátiny

Kurt Cobain by oslavil padesátiny (zdroj: ČT24)

Přesně před padesáti lety se narodil americký hudebník Kurt Cobain, frontman skupiny Nirvana. V devadesátých letech kapela oslnila hudební svět albem Nevermind. Cobain zemřel ve věku pouhých 27 let, když roku 1994 spáchal sebevraždu. Skupina Nirvana měla vystoupit také v Praze, koncert se však už neodehrál.

Rozhovor s Kurtem Cobainem, který už se neuskutečnil, měl tehdy naplánovaný publicista a překladatel Josef Rauvolf. „Cobain neměl rád svět šoubyznysu a všechno, co k tomu patří, včetně novinářů. Byl vůči tomu, když to řeknu jemně, podezíravý, a nechtěl s tím mít nic společného,“ vzpomíná Rauvolf, jenž byl hostem Studia ČT24.

„Nirvana se z lokální kapely ze Seattlu za velmi krátkou dobu stala obrovskou hvězdou a kluk, kterého nikdo neznal, byl najednou na obálkách časopisů, všude s ním chtěli mluvit, všude o něm psali. A propírali jeho soukromí, včetně drogové závislosti. Citlivému a introvertnímu člověku to asi nebylo zrovna příjemné,“ pokračuje Rauvolf.

Formace Rockin' 1000 nedávno zveřejnila videoklip, ve kterém stovky hudebníků společně hrají patrně nejznámější píseň kapely Nirvana Smells Like Teen Spirit. Cobain sám údajně skladbu neměl moc rád, protože zastínila jiné písně, které napsal, domnívá se Rauvolf.

Kurt Cobain se narodil 20. února 1967. Jako teenager se začal věnovat muzice a roku 1987 založil kapelu Nirvana. Prvotinou skupiny bylo album Bleach, které zaznamenalo lokální úspěch.

Zlom nastal, když kapela na začátku devadesátých let vydala singl Smells Like Teen Spirit k albu Nevermind. Píseň se dostala na první příčky v hitparádách a otevřela Nirvaně cestu ke slávě. Třetí a poslední studiové album nazvané In Utero vyšlo v roce 1993.

Hudebník zemřel pátého dubna 1994 ve věku sedmadvaceti let. Podle policejního vyšetřování spáchal sebevraždu, dodnes se však objevují spekulace, že na jeho smrti měla podíl manželka Courtney Love. Faktem je, že muzikant trpěl depresemi a závislostí na heroinu.

Svou smrtí se Kurt Cobain zařadil do tak zvaného Klubu 27, kam patří také Jimi Hendrix, Brian Jones, Jim Morrison, Janis Joplin nebo Amy Winehouse, kteří zemřeli ve stejném věku.