Ohrožená architektura Mosulu našla azyl v galerii Akademie věd

Ohrožená architektura Mosulu na výstavě (zdroj: ČT24)

Ohroženou architekturu města Mosulu dokumentuje výstava v galerii české Akademie věd. Její Orientální ústav dokumentuje od roku 2015 architektonické památky severoirácké metropole, které poškodili nebo úplně zničili bojovníci takzvaného Islámského státu. Výstava ukazuje první výsledky projektu českých historiků a archeologů.

Islámský stát okupuje Mosul od června 2014. Před válkou patřilo město k památkově nejhodnotnějším střediskům Blízkého východu. Kulturní ztráty od roku 2015 mapuje projekt Orientálního ústavu Akademie věd.

Z dat, která máme k dispozici, víme, že bylo zničeno minimálně 47 objektů, převážnou většinu, více než 40, představují muslimské památky, pár památek je křesťanských.
Ondřej Beránek
Orientální ústav

Cílem projektu je shromáždit co nejvíce materiálů o zničených památkách, především hrobkách a mešitách. „Jedním z našich hlavních zdrojů jsou satelitní snímky, které získáváme z amerických špionážních družic. Dalším velkým zdrojem jsou po celém světě roztroušené soukromé kolekce amatérských fotografií,“ vysvětlil ředitel Orientálního ústavu Ondřej Beránek, jak vědci potřebné informace získávají.

Návštěvníkům galerie představují historický, architektonický a urbanistický vývoj Mosulu na devíti panelech. „Některé jsou připraveny tematicky, pojednávají například o architektuře vrcholného nebo pozdního středověku, máme speciální panel pro křesťanskou architekturu,“ prozradil o výstavě vědecký pracovník Orientálního ústavu Miroslav Melčák. Některé objekty si zájemci mohou doslova ‚obejít' pomocí tabletu a prohlédnout si tak všechny detaily.

Klášter sv. Eliáše, jeden z nejstarších křesťanských klášterů v Iráku, který zničili radikálové Islámského státu
Zdroj: ČTK/AP/Maya Alleruzzo

Výsledky svého projektu je Orientální ústav připravený poskytnout institucím, které se v budoucnu zapojí do poválečné obnovy Mosulu. Zatím je do konce března představuje návštěvníkům galerie Akademie věd.