Tate Britain připravila retrospektivu Davida Hockneyho, autora nejznámějšího bazénu

Nejznámější představitel britského pop-artu David Hockney letos v létě oslaví osmdesáté narozeniny. V Tate Britain mu při té příležitosti připravili dosud nejrozsáhlejší retrospektivu. Výstava ukazuje malířova ikonická díla ze sedmdesátých let i nejnovější obrazy, které vznikly za pomoci moderních technologií.

Hockney se narodil v Británii, už v mládí se ale přestěhoval do Kalifornie. Častým motivem jeho obrazů se proto staly bazény a americký životní styl. K vidění jsou i v Tate Britain, včetně toho kultovního, který se dostal do všech učebnic dějin umění – Portét umělce (bazén s dvěma postavami) z roku 1971.

Hockney doslova žije ve svém studiu a skoro nevychází ven. Lidé ale přichází za ním, už několik let totiž maluje portréty. Používá vždy stejné pozadí a stejnou židli, na kterou portrétovaného z řad své rodiny a známých posadí.

I přes pokročilý věk se nebojí experimentovat. Výstava ukazuje jeho práce od padesátých let po současnost, kdy vytváří skici na tabletu či mobilním telefonu. Typický pro jeho rukopis jsou stále odvážné barevné kombinace a zvláštní hra s perspektivou. 

„David Hockney je  považován za největšího britského malíře, protože on je největší britský malíř,“ nepochybuje kritička umění Estelle Lovattová. „Používá jak klasické plátno a barvu, tak i fotoaparát nebo film, a to velmi výjimečným a imaginárním způsobem. Má představivost a odvahu malovat dvojrozměrně věci, které jsou ve skutečnosti 3D.“

Tate Britain připravila retrospektivu Davida Hockneyho (zdroj: ČT24)

Výstava v Londýně se veřejnosti otevře 9. února, už teď ale láme rekordy v prodejích lístků. V Tate Britain zůstane do konce května, od června se na čtyři měsíce přesune do pařížského Centre Pompidou.