Život je horor. Deset českých výtvarníků se nebojí bát

Život je bolestný a přináší zklamání, obávají se v Trafo Gallery. A obavy jsou namístě ‒ inspirací k aktuální výstavě byla klíčová osobnost moderního hororu Howard Phillips Lovecraft. Jeho tvorbou se inspirovali čeští výtvarníci v projektu, který na přelomu roku představili v Galerii města Plzeň. Nyní se v pozměněné podobě přemístil do pražské Trafačky.

Svět spisovatele Lovecrafta zabydlují pradávné mimozemské rasy, které uctívají temná božstva. Svou vizi tísnivé budoucnosti předestřel čtenářům na počátku minulého století. Dnes je sice považován za průkopníka hororového žánru, on sám se ale úspěchu nedožil ‒ zemřel v chudobě ve věku 46 let.

Později inspiroval třeba Steva Kinga nebo tvůrce Vetřelce. A nejnověji výtvarné umělce, kteří se s jeho hororovými tématy vyrovnávají různými formami: od malby přes plastiku až po instalace. Žánr hororu přitom projekt nezjednodušuje na „lekačky“ ‒ strach a úzkost rezonuje s naší současností, upozorňuje.

Například malíř Jan Vytiska se inspiroval povídkou Hora Šílenství a namaloval Danteho peklo. „V Lovecraftových věcech jsou hrůzy jen v náznacích. On nikdy nepopisuje, používá symboliku,“ podotýká.

Martin Salajka zpracoval svou fascinaci symbolem lebky. „Dřív to byl symbol zatížený na smrt, dnes je popkulturní,“ podotýká. Své obrazy vytváří z netypických materiálů, z vosku, cukru nebo kávy.

Richard Stipl vytvořil svůj dekadentní autoportrét. „Používal jsem sám sebe jako model v různých polohách,“ vysvětlil. Celkem svou tvorbu vystavuje deset výtvarníků. Vedle zmíněných také Josef Bolf, Jakub Gajdošík, Stanislav Karoli, Eva Maceková, Martin Mulač, Marek Škubal a František Štorm. Na výstavě s názvem Život je bolestný a přináší zklamání se návštěvníci s jejich hororovými vizemi mohou seznámit do 5. března.

Inspirace Lovecraftem na výstavě (zdroj: ČT24)