Pražskou defenestraci podpoří Arte. Dojde i na Baťu nebo Kupku

Po Václavu Havlovi a Janu Husovi by chtěl francouzsko-německý kanál Arte podpořit filmové příběhy dalších osobností a také událostí z české historie. Rozhodl se proto navýšit rozpočet na společné koprodukce s Českou televizí. Vzniknou tak snímky o Tomáši Baťovi nebo o pražské defenestraci, která stála na počátku třicetileté války.

ČT spolupracuje s Arte, kulturním kanálem, který zasahuje téměř celé evropské publikum, od vzniku vlastního kulturního kanálu ČT art roku 2013. Od té doby vzniklo šest společných projektů, především o historických událostech nebo osobnostech české společnosti.

Pro letošní rok se Arte rozhodla navýšit vklad do našich společných projektů o sto tisíc eur, což umožní vznik dalších projektů, které česká témata dostanou blíže evropskému publiku.
Petr Dvořák

V přípravě je v tuto chvíli dalších sedm koprodukčních projektů. Například hraný film Můj strýček Archimedes vypráví příběh řeckého emigranta v Československu padesátých let. Dokument pak přiblíží zakladatele obuvnického impéria Tomáše Baťu. Připravuje se i snímek o jednom z průkopníků moderního abstraktního malířství Františku Kupkovi.

Defenestrace k výročí války

K nadcházejícímu čtyřstému výročí začátku třicetileté války v koprodukci s Arte a také rakouskou ORF vzniká film o takzvané pražské defenestraci. Událost, během které na Pražském hradě 23. května 1618 představitelé českých evangelických stavů napadli a vyhodili z hradních oken dva nejvyšší představitele králova úřadu, přispěla k rozhoření dlouhého a zničujícího celoevropského konfliktu.

Film s názvem Defenestrace natočí Zdeněk Jiráský (režisér Českým lvem oceněných Poupat) podle scénáře Pavla Kosatíka, který pro film zpracoval už tuzemskou historii 20. století v cyklu České století.